България разглежда страните от региона на Средиземноморието и в частност Израел като потенциални доставчици на газ както за страната ни, така и за региона на Югоизточна Европа. Това е заявил вицепремиерът по еврофондовете и икономическа политика Томислав Дончев на двустранна среща с председателя  на Националния икономически съвет на Израел проф. Ави Симхон, съобщават от „Дондуков 1”.

Дончев е подчертал, че двете страни имат неизползван потенциал на развитие на отношенията в областта на икономиката и енергетиката. Той е убеден, че неразделна част от постигането на политическа и икономическа стабилност е осигуряването на енергийна сигурност и диверсификацията на източниците на енергоресурси в региона на Близкия изток, Средиземноморието и Балканите.

Като основа за цялостното активизиране на отношенията между страните от района на Близкия изток, Средиземноморието и Балканите можело да послужи постигането на ефективно сътрудничество в областта на енергетиката в региона, включително и по линия на инициативата на ЕК за Евро-средиземноморска газова платформа. Около това мнение са се обединили представителите и на България, и на Израел.

По време на срещата е обсъдено още, че ние можем да черпим опит от Израел в изграждането на научна инфраструктура.