Регулаторът до момента водел консервативна политика. Това обясни и шефът на КЕВР Иван Иванов по време на заседанието на тристранния съвет в МС.

Заседанието е свикано съгласно чл. 9, ал. 3 от Правилника за организацията и дейността на съветите за тристранно сътрудничество във връзка с получена декларация от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) с искане за провеждане на извънредно заседание на Съвета, на което да се обсъдят теми от енергийния сектор.

От КНСБ искат свикване на Тристранката за цената на промишления ток

От КНСБ искат свикване на Тристранката за цената на промишления ток

КЕВР да преглежда и добавката "Задължение към обществото"

В декларация до правителството в края на декември КНСБ изрази тревога от ситуацията на електроенергийния пазар, свързана с шоковото поскъпване на тока за индустрията.

От профсъюза предложиха приемане на спешен комплекс от мерки, които да защитят населението от спекулативно поскъпване на основни стоки в разгара на зимния сезон.

КЕВР с първо разследване за манипулация и скок в цената на тока на свободния пазар

КЕВР с първо разследване за манипулация и скок в цената на тока на свободния пазар

Няма такова поскъпване на енергийни борси в другите европейски държави

Иванов отново акцентира на темата за либерализацията на енергийния пазар. Тя трябвало да завърши при ясно спазване на законовата регламентация. Дадените правомощия на комисията по закона за енергетиката им били напълно достатъчно и КЕВР щял да ги изпълни.

Финансовият министър Владислав Горанов защити енергийната борса. Към момента тя действала добре. Все пак имало опити за манипулации. Държавата е готова да реши проблемите, които някои виждали. Градските легенди говорят какви ли не неща, изтъкна финансист номер едно. Владислав Горанов призна, че познанията му по енергетика са на ниво 8 клас по старата образователна система.

АИКБ виждат лъжа или некомпетентност в нереално високата цена на тока

АИКБ виждат лъжа или некомпетентност в нереално високата цена на тока

Ръст от над 350% е всичко друго, но не и нормален, обясняват те на Борисов и КЕВР

Вицепремиерът Томислав Дончев иска списък на предприятията, които затварят производства заради високата цена на тока.

При редица стоки има спад в цената, убеждава той. Токът не оказал влияние. При свинското има спад, при яйцата, чушките и други, както обясни той. Пламен Димитров обясни, че има ръст в цената на хляба и млякото и не прие закачката на Дончев.

Васил Велев от АИКБ също се ядоса. Правим се, че всичко е наред, разберете хора, нищо не е наред, категоричен бе той. Всичко е цветя и рози, ние сме загрижени за тази държава, подчерта Велев.