Предприятия спират работа заради високите цени на електроенергията. Производители вещаят шоково поскъпване на основни хранителни стоки.

Това се казва в позиция на КНСБ за повишението на цената на промишления ток и ситуацията на пазара на електроенергия в България през последния месец, информираха от синдиката.

Мнението на КНСБ е, че очевидно има проблем, който създава напрежение на енергийния пазар. Затова те предлагат спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество, с участието на регулатора КЕВР, работодателите и правителството.
На заседанието да бъде обсъдено напрежението и да бъдат намерени верните решения за бъдещето на енергийната система на страната.

АИКБ виждат лъжа или некомпетентност в нереално високата цена на тока

АИКБ виждат лъжа или некомпетентност в нереално високата цена на тока

Ръст от над 350% е всичко друго, но не и нормален, обясняват те на Борисов и КЕВР

Отчитат, че резултатът от това повишаване на цената на електрическата енергия ще засегне не само бизнеса. То може да доведе и до ръст на цените на хранителни и нехранителни стоки, което ще отрази пряко върху доходите на българските граждани.

Увеличението би засегнало държавни и общински администрации, болници, училища, членовете на синдикатите и всички работещи български граждани, се казва в позицията на синдиката.

Според синдикалната организация ключовите категории за пълноценното функциониране на енергийния пазар са прозрачност, надеждност и предсказуемост.

От синдиката апелират за незабавни и конкретни стъпки за недопускане на напрежение в системата на българската енергетика и индустрия в разгара на зимния период.

От КНСБ изтъкват ролята на обществения регулатор - Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Синдикалистите настояват за регламентиране на възможностите за регулатора за интервенция в кризисни ситуации.

Вторият критерии, който е важен за формиране на цената на електроенергията, е добавката "Задължение към обществото".

Настояваме регулаторният преглед от страна на КЕВР на цените в сектор "Енергетика", извършван на тримесечна база, да обхване и тази добавка, чрез което може да осигури регулация на крайните ценови равнища, пише в позицията на КНСБ.

Останалите точки от тяхната позиция са:

  1. Искаме включването на всички сделки на енергийната борса, включително и дългосрочните договори за индустриалните потребители. Създаване на предвидим, дългосрочен механизъм, който да обхваща договори с индустриални потребители, надвишаващи една година.
  2. Въвеждане на механизми за компенсиране на индустрията и енергийните производители за стремително увеличаващите се разходи за въглеродни емисии, както и премахване на непазарни тежести за енергийните дружества.
  3. Приемане на спешен комплекс от мерки, които да защитят населението от спекулативно поскъпване на основни стоки в разгара на зимния сезон.

КНСБ отбелязва с тревога засилващото се напрежение в обществото и структуроопределящи компании в страната. От синдиката предупреждават, че липсата на спешни и адекватни мерки от всички ангажирани институции може да доведе до непредвидими последствия за цялата енергийна система и българската икономика като цяло.

Поскъпването на електроенергията ще има негативен ефект и върху заплатите на всички български граждани, категорични са от синдиката. Затрудненията на бизнеса имат пряко отражение върху повишението на възнагражденията, което се договаря в момента.

Това би породило и излишно напрежение у хората, които логично искат по-високо увеличение на заплатите, компенсиращо поскъпването на основни стоки.

Считаме, че най-добрият начин за намиране на решение в тази кризисна ситуация е чрез широк диалог между всички социални партньори.