Асоциация на индустриалния капитал в България - АИКБ алармира за неаргументирано повишаване на цената на електроенергията в страната продължаващо месеци.

Те се обръщат към премиера Бойко Борисов и председателя на КЕВР Иван Иванов и коментират, че нееднократно са сигнализирали за абсурдни и видимо непазарни отклонения в търгувани количества и цени на платформите на "Българска независима енергийна борса" ЕАД (БНЕБ), включително и при директни сравнения на дългосрочни продукти и резултати от сегмент "ден напред" с количества и цени на румънската борса OPCOM и унгарската борса HUPX.

Премиерът обсъди проблемите в енергетиката

Премиерът обсъди проблемите в енергетиката

В срещата са участвали синдикати и работодатели

АИКБ припомнят, че с Решение № Ц-11 от 01.07.2018 г. КЕВР определи прогнозна годишна пазарна цена за базов товар за периода 01.07.2018 г. - 30.06.2019 г. в размер на 70 лв./MWh след анализ на търговските резултати на гореспоменатите три борси, както и при прогноза за цена на дългосрочните продукти на БНЕБ за периода 01.07.2018 г. - 30.06.2019 г. в интервала 72,00 - 75,00 лв./MWh. Това е ясен референтен сигнал за индустриалните потребители в България за очаквани ценови нива, допълват от асоциацията.

На тази база се изготвят програми за развитие във всяко едно дружество в България, по начина, по който Министерство на финансите прави своите приходни и разходни бюджетни разчети.

КЕВР с първо разследване за манипулация и скок в цената на тока на свободния пазар

КЕВР с първо разследване за манипулация и скок в цената на тока на свободния пазар

Няма такова поскъпване на енергийни борси в другите европейски държави

В действителност резултатите след август 2018 г. показват не само значителен ръст над прогнозираното, но през последните седмици и дни цените на електроенергията за свободен пазар у нас буквално се взривиха, за да достигнат абсурдните нива от 250-275 лв./MWh. Ръст от над 350% е всичко друго, но не и нормален, обясняват АИКБ.

Твърдения на ресорни управляващи сектора, че това е само резултат от пазара, са или съзнателно изричани неистини, или напълно недопустима некомпетентност, допълеват те.

ВАС окончателно отмени наредби на КЕВР за преизчисляване на тока

ВАС окончателно отмени наредби на КЕВР за преизчисляване на тока

При повредени или липсващи електромери

АИКБ считат, че "цените, на които сме свидетели, са резултат и на системна безотговорност по отношение ресорни ангажименти и нихилизъм спрямо индустриалните енергопотребители - без претенции за изчерпателност."

"Като се започне от недалновидно управление на държавната енергетика в частта добив и производство, мине се през непрозрачни интереси при резервиране на мощности и се стигне до елементарното "хитруване" за компенсиране на високи цени за емисионни квоти, изземвайки ресурс от крайните индустриални потребители, чрез манипулирано ограничено предлагане на електроенергия", допълват те.

Държавата не се меси в пазарните цени на тока за бизнеса

Държавата не се меси в пазарните цени на тока за бизнеса

Министър Петкова готви законови промени в правомощията на КЕВР

"Въпрос само на време е високите крайни цени на електроенергия да се прехвърлят и към битовите абонати през регулираната цена", обясняват АИКБ

"Вече получаваме сигнали за преустановяване на производствени режими в енергоинтензивни производствени мощности - ето защо настояваме за навременни енергични и конкретни действия", пишат те до Борисов.

70% от българите усетили увеличение на цените през последните седмици

70% от българите усетили увеличение на цените през последните седмици

74% очакват цените да продължат да растат