Премиерът Бойко Борисов обсъди актуални въпроси от сектор енергетика с представители на работодателските и синдикални организации на среща в Министерския съвет. В разговорите участваха заместник министър-председателят Томислав Дончев, енергийният министър Теменужка Петкова, председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев, председателите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов, председателите на КРИБ и на АИКБ Кирил Домусчиев и Васил Велев, както и представители на БСК, БТПП и БФИЕК.

Теменужка Петкова: 1/4 от квотите за ТЕЦ "Марица изток 2" са закупени

Теменужка Петкова: 1/4 от квотите за ТЕЦ "Марица изток 2" са закупени

България не подкрепя по-амбициозни цели, свързани с въглеродните емисии

Председателите на синдикалните организации поставиха въпроса за запазване капацитета на енергийния комплекс "Марица изток" и изтъкнаха причините за предприетите от тях протестни действия. Министър Петкова запозна участниците в срещата с предприетите от страна на правителството в тази връзка мерки. Тя подчерта, че мините и топлоелектрическите централи от маришкия басейн са от стратегическо значение за функционирането на енергийната система на България и региона. Обсъдена бе и позицията на страната ни за предстоящата конференция в Катовице, Полша, свързана с климатичните промени. Приетата от Министерския съвет позиция на Република България не подкрепя по-амбициозни цели, свързани с въглеродните емисии.

ТЕЦ "Марица Изток 2" търси 466 млн.лв за емисии за 2019 г.

ТЕЦ "Марица Изток 2" търси 466 млн.лв за емисии за 2019 г.

Ако такива емисии не бъдат закупени, ТЕЦ-ът няма право да работи

Според представителите на работодателските организации следва да се продължи предприемането на мерки за завършване процеса по либерализация на българския енергиен отрасъл. Участниците в срещата се обединиха около това, че продажбата на електроенергия по пазарни цени ще гарантира стабилност в отрасъла в дългосрочен план.

Правителството преговаря с ЕК за помощ за ТЕЦ "Марица Изток 2"

Правителството преговаря с ЕК за помощ за ТЕЦ "Марица Изток 2"

На среща със синдикатите

Предстои провеждане на следваща среща по въпросите от енергийния сектор.