Очакваното поскъпване на тока за бизнеса с между 30 и 60% от месец февруари е заради цената на свободния пазар. Това заяви пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По думите ѝ държавата ще направи всичко възможно да подпомогне конкурентноспособността на бизнеса, за което са заделени над 280 милиона лева.

Цената на тока за бизнеса скача с между 30 и 60% от следващия месец

Цената на тока за бизнеса скача с между 30 и 60% от следващия месец

Работодатели и синдикати готвят съвместни протести

"Свободният пазар, както всеки друг, има цени, които се определят от търсенето и предлагането. Години наред цената, която плащаше бизнеса, беше по-ниска от тази, която плаща потребителя. Тук става въпрос за пазарни отношения, държавата не може да я регулира", категоричен бе енергийният министър. Тя добави, че държавата може да предприеме действия - да извърши проверка, в случай че получи сигнал за картелни действия и нарушаване на конкурентоспособността.

Петкова обясни и че в Министерството на енергетиката се готвят законови промени, които да позволят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да упражнява контрол на свободния пазар на електроенергия.

Пекова поясни и че основната цел на правителството е българският бизнес да бъде конкурентоспособен. Енергийният министър допълни, че на базата на законодателна промяна бизнесът у нас ползва държавна помощ. Благодарение на тази помощ бизнесът ще плаща по-малко за електричество до 30 юли 2018 година.

Министърът посочи и че няма недостиг на електроенергия у нас. Към днешна дата Националната електрическа компания е предложила на борсата 70 хиляди мегават часа, а продадените са 19 хиляди.

Синдикати и работодатели зоват Петкова за мерки срещу поскъпването на тока

Синдикати и работодатели зоват Петкова за мерки срещу поскъпването на тока

Когато работодатели и синдикати са на "един акъл", значи нещо в държавата не е наред

Припомняме, на 20 декември 2017 година, синдикати и работодатели седнаха на една маса, за да обсъдят проблема със "спекулативното" повишаване на цената на тока. Те призоваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова да предприеме конкретни мерки по въпроса.

Тогава председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви: "В залата се каза нещо важно, когато работодатели и синдикати са на "един акъл", значи нещо в държавата не е наред."

В първите дни на 2017 година председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев обясни, че към момента бизнесът плаща за ток средно около 70 лева за мегаватчас. От следващия месец обаче цената на електроенергията за бизнеса се увеличава с между 30 и 60%. Това означава, че работодателите ще бъдат изправени пред два варианта - да съкращават разходи и работници или да качат цените на стоките и услугите.

Синдикати и работодатели предупредиха за спекулативен ръст в цената на тока

Синдикати и работодатели предупредиха за спекулативен ръст в цената на тока

КНСБ, КТ "Подкрепа", КРИБ, БСК и АИКБ излязоха с позиция