Синдикати и работодатели седнаха на една маса и призоваха министъра на енергетиката Теменужка Петкова да предприеме конкретни мерки за прекратяването на спекулативното поскъпване на тока.

Глоби за 6 млн. лева наложи КЗК на два електроразпределителя

Глоби за 6 млн. лева наложи КЗК на два електроразпределителя

За злоупотреба с господстващо положение

Вчера в Министерството на енергетиката се проведе работна среща с министър Теменужка Петкова, председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, представители на държавните компании в сектора, както и представители на Независимата енергийна борса, и сдружения на търговците на електроенергия. Срещата беше организирана по искане на работодателски и синдикални организации по повод повишаването на цената на тока.

Според социалните партньор в края на годината се наблюдава необосновано и без връзка с реалностите в сектора значително увеличение на цената на електроенергията за бизнеса.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев алармира, че през последните седмици търговците на електроенергия искат едностранно повишаване на цените с между 30% и 65%. В този контекст Велев представи специално писмо за подкрепа от министъра на икономиката, в което се препоръчат някои конкретни мерки за въздействие.

Синдикати и работодатели предупредиха за спекулативен ръст в цената на тока

Синдикати и работодатели предупредиха за спекулативен ръст в цената на тока

КНСБ, КТ "Подкрепа", КРИБ, БСК и АИКБ излязоха с позиция

След дълга дискусия представителните на национално равнище работодателски и синдикални организации се обединиха около следното:

- Работодателските организации препоръчат на близо 50 000 фирми, техни членове, които са присъединени към електропреносната мрежа на ниско напрежение и имат цени или уведомления за едностранно вдигане на цените на активната енергия над 76 лева за мегаватчас (0,076 лв. за киловатчас) да преминат от свободния към регулирания пазар от 1 февруари 2018 г., където ще имат цена от 76 лв./МВТЧ. За целта те следва до 10 януари 2018 г. да направят уведомление по надлежния ред.

- Бизнесът и синдикатите настояват министерството на енергетиката да предприеме всички необходими мерки за увеличаване на предлагането на електроенергия на сегмента за дългосрочни договори на енергийната борса.

- Призовават БЕХ, БНЕБ и КЕВР в ускорен порядък да предприемат необходимите действия за промяна на правилата, графиците и работното време на Независимата енергийна борса с оглед увеличаване на възможностите за предлагане на електроенергия и недопускане на пазарни манипулации.

Работодатели се чудят ще има ли прозрачност на пазара на електроенергия

Работодатели се чудят ще има ли прозрачност на пазара на електроенергия

АОБР счита, че на свободния пазар електроенергия се предлага само от АЕЦ Козлодуй, ТЕЦ Марица изток 2 и понякога от НЕК

Работодатели и синдикати заявяват, че ще следят ситуацията на пазара на електроенергия и ще пристъпят към организирането на съвместни протести, ако не бъде овладян спекулативния ръст на цените на електроенергията.

След края на срещата Красимир Дачев от Българска търговско-промишлена палата посочи, че увеличението е парадоксално - има производство на повече ток, а цените се повишават. "Ние получаваме по-високи цени от 120 лв. на мегаватчас, което означава, че някъде по средата има спекула. Тя не отива в производителите и потребителите, а в търговците на електроенергия, които много елегантно използват борсата, за да узаконяват тези игри. Те са десетина. На практика цяла България работи за десетина човека", отсече Дачев.

Антон Иванов от КНСБ констатира, че в България "имаме държавни дружества, имаме държавни регулатори и имаме държавно наблюдавани оператори на пазара, които си обясняваха едно или друго, но не предприемат необходимите действия."

"В залата се каза нещо важно, когато работодатели и синдикати са на "един акъл", значи нещо в държавата не е наред", заяви председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Държавните енергийни дружества дават тока си на енергийната борса

Държавните енергийни дружества дават тока си на енергийната борса

За година на индустрията са изплатени 300 млн. лв.