Глоби за близо 6 милиона лева получиха дружества ЧЕЗ и ЕВН от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Мотивът е открито от комисията злоупотреба с господстващо положение.

Според регулатора предприятията прилагат практики, с "които дискриминират независимите търговци извън съответните групи и ограничават търговията с електрическа енергия по свободно договорени цени".

Синдикати и работодатели зоват Петкова за мерки срещу поскъпването на тока

Синдикати и работодатели зоват Петкова за мерки срещу поскъпването на тока

Когато работодатели и синдикати са на "един акъл", значи нещо в държавата не е наред

Поведението на дружествата се проявява при преминаването на стопански потребители от доставка по регулирани към доставка по свободно договорени цени и може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазара на търговия с електроенергия по свободно договорени цени и да засегне интересите на потребителите.

"ЧЕЗ Електро България" АД е глобена с 1 136 400 лева. Комисията счита, че нарушението е продължило две години и пет месеца и е санкционирала дружеството с осем процента от стойността на продажбите. 

Глобата за "ЧЕЗ Разпределение" АД е 1 057 140 лева за продължителност на нарушението три години и седем месеца. Наложената санкция също е 8% от продажбите за период, умножен по коефициент 4. Заради действия на дружеството по преустановяване на практиката, глобата е намалена с 10%.

"Електроразпределение Юг" (бивше "ЕВН България Електроразпределение" ЕАД до май 2017 г.) е глобено с 8% от продажбите. Тук също има намаление с 10%.

"ЕВН България Електроснабдяване" ЕАД получава санкция от 1 902 995 лева за продължителност на нарушението от една година.

Компаниите имат 14 дни срок, в който могат да обжалват решението. Производството започна в края на март 2013 г. Молител е българската компания "Енерджи МТ" ЕАД.

Реакция

От ЧЕЗ вече заявиха пред Money.bg, че решението ще бъде обжалвано. Дружеството изчаква да го получи по надлежен път, за да направи свой анализ. Те декларираха още, че работят в пълно съответствие и спазване на законите - както от "ЧЕЗ Електро", така и от "ЧЕЗ Разпределение". Малко по-късно ще има и официална позиция на дружеството.

От ЕВН ще обявят позицията си на пресконференция по-късно днес.