Големите бензиностанции продължават да поддържат високи цени на горивата. Това отчитат от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Те посочват, че стойността на петрола на световните пазари се задържа стабилна.

Зам.-председателят на организацията Симо Симов заявява, че поевтиняването през последните два месеца все още не е отразено у нас от големите вериги. Той направи сравнение с малките бензиностанции, които продават горивата с над 10% по-евтино, което е с повече от 20 ст. за литър.

Според Симов големите вериги все още не са реагирали и поддържат по-високи стойности. В данъчните складове също нямало промяна в цените и там не са повишавани.

Близо половин милиард са загубите за бюджета от нелегални горива

Близо половин милиард са загубите за бюджета от нелегални горива

Недекларираният дизел достига 14%, а бензинът - 5%

По думи на Симов промените в Закона за горивата създават добра конкуренция между играчите. Поправките в него показват, че малките бензиностанции оцеляха, създават по-голяма конкуренция и се запази пазарният механизъм в сектора, отбеляза той.

Според него до Нова година не се очаква поскъпване на горивата. Пазарът по думи на експерта ще остане стабилен, което е добре за икономиката и селското стопанство. Причината е слабото световно търсене, тъй като през април-май големите консуматори са се запасили с огромни количества петрол. Складовете са запълнени, рафинериите са задръстени и държавите са запасени, обобщи Симов.

Същевременно консумацията на горива в световен мащаб не се покачва. Най-големите потребители са транспортът и туризмът. Те обаче са най-засегнати от кризата и работата им е ограничена.

Прокуратурата изпрати ДАМТН да проследи качеството на горивата

Прокуратурата изпрати ДАМТН да проследи качеството на горивата

Проверяват за олово, сяра и други вредни вещества