Гръцките компании се отличиха със своите иновации за вятърните паркове, които са разположени в международни води. Сред тези нововъведения е платформата Floatmast.

Това изобретение беше наградено от Европейската комисия, като получи финансиране за 2 милиона евро.

През последните години броят на вятърните турбини на офшорните морски платформи нараства в международен план. Тези платформи са скъпа инвестиция и за да се определи идеалното място за тяхното разположение, са необходими точни измервания на вятърното поле.

Тези измервания не са лесни за извършване в морето. Към днешна дата са използвани два основни метода: Първият включва инсталирането на измервателна кула или сребърна мачта, която е прикрепена към дъното на морето; това е много надежден, но и много скъп метод, особено на големи дълбочини. Второто включва използването на плаващи шамандури, оборудвани с лазерни сензори LiDAR; този метод е по-евтин, но не толкова надежден.

"Вятърната централа в морето е голяма инвестиция и затова е от изключително значение точното измерване на вятърното поле преди неговото инсталиране. Една фалшива оценка с 2-3 процента може потенциално да струва милиони, затова търсим максимална точност ", каза пред в. "Катимерини" Андонис Пепас.

Проектът е инициатива на ETME Peppas & Associates, съвместно с модернизирани военноморски архитекти.

"Въпросът за нас беше да съчетаем надеждността на изпълнената мачта с цената и логиката зад плаващата шамандура. В това се състои иновацията, както и в нашия патент. Floatmast е офшорна плаваща платформа, изградена по най-строгите критерии в световен мащаб при измерване на вятъра, като понижава разходите за инвеститорите с 60-70 процента, но със същото качество на продукцията, "изтъква Андонис Пепас.

За да постигне тази успешна комбинация, компанията използва TLP технология, използвана в дизайна на петролна платформа.

TLP е направен от четири котви на морското дъно, поставени на дъното на морето, държани от четири връзки, които свързват котвите на морското дъно с платформата на повърхността, където е поставена мачтата.

Floatmast използва 40-метрова мачта, както и сензори LiDAR с 200-метров обхват.

Освен това структурата е напълно енергийна автономна, тъй като е оборудвана със слънчеви отражатели, които не само покриват енергийните нужди на задоволената мачта, но и тези на многобройни системи за метеорология и сензори за околната среда, подчертавайки универсалността на Floatmast.

Floatmast записва данни, които включват скоростта на вятъра, посоката на вятъра, температурата на вятъра, влажността, атмосферното налягане, височината и периода на вълната, нивата на морската сол, морската температура и нивата на хлорофила.

Платформата записва общо 42 различни параметъра на 120 различни информационни канала. Както бе споменато от Peppas, системата може да поддържа и система за откриване на птици, както и други радари, наблюдаващи морския живот.