"Грийнпийс" - Централна и Източна Европа категорично осъжда плановете на руската държавна ядрена компания "Росатом" и на руското правителство да пристъпят към рестартирането на ядрените реактори на атомната централа в Запорожие. Това заявяват от неправителствената организация. Те призовават ЕС да наложи санкции на "Росатом" и техните ядрени партньори в Европа и света.

От "Грийнпис" обясниха, че преди дни руското правителство е представило на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) официален документ с първите подробности за плановете си. Сред тях е изграждането на голяма помпена станция, която да доставя вода на атомната централа. Понастоящем тя няма достъп до вода заради разрушаването на язовир "Каховка" на 6 юни 2023 г.

Москва за първи път разкрива намерението си да изгради помпена станция. Тя ще има капацитет да доставя към охладителния резервоар 18 000 кубически метра вода на час.

Снимка 665696

Източник: "Грийнпийс"

Шон Бърни, ядрен специалист на "Грийнпийс", заяви, че рискът от ядрена катастрофа е висок, откакто Русия атакува, повреди и окупира атомната централа в Запорожие на 4 март 2022 г. "Ако се продължи с плановете за рестартиране на реакторите, този риск ще стане много по-сериозен", казва още ядреният специалист.

"Вече две години поддръжката на критичните инсталации е напълно неадекватна и заради военните действия централата осем пъти остана без електричество. Електроснабдяването остава нестабилно, а то е от съществено значение за работата на водните помпи за охлаждане на реакторите и на отработеното ядрено гориво, както и за други системи за безопасност", предупреди Ян Ванде Пюте, ядрен специалист в "Грийнпийс" - Белгия. Той подчертава, че водоснабдяването е значително компрометирано след разрушаването на язовира в Каховка.

"В тази ситуация рестартирането на един или повече реактори е не просто възмутително, но и показва явно незачитане на протоколите за ядрена безопасност. Международната общност, включително МААЕ, трябва спешно да положи усилия, за да спре изпълнението на тези планове.", довършва Пюте.

Ядрените експерти от организацията припомнят, че "Росатом" няма никакви законови правомощия да експлоатират Запорожката АЕЦ - правото е изцяло на украинския регулатор и собственик. Те твърдят, че Русия не разполага с достатъчно квалифицирани работници, запознати с тази централа.

Организацията активно подкрепя развитието на възобновяемата енергия в Украйна.

Кремъл: "Грийнпийс" руши основите на Русия

Кремъл: "Грийнпийс" руши основите на Русия

Москва забрани достъпа до сайта на световната екологична организация