Заради скъсани кабели от неспазване на съгласувателните процедури от строителни фирми хиляди софиянци останаха без ток в летните жеги. Екипите на ЧЕЗ реагираха незабавно за отстраняване на авариите, съобщиха от енергоразпределителното дружество.

Изкопни дейности скъсаха кабели средно напрежение, собственост на ЧЕЗ Разпределение, и оставиха без електрозахранване в един от най-горещите дни в годината.  В 11:21 часа бе скъсан кабел 10 кV. В резултат на това за час и 47 минути без електрозахранване останаха 1540 клиенти на ЧЕЗ в района на ж.к. “Лозенец“, ж.к. „Стрелбище“, ж.к. „Иван Вазов“ и ж.к. „Южен парк“.

При втори случай бяха скъсани два кабела в ж.к. „Яворов“ в района около ОДЗ 18 и БТА. Без електрозахранване в продължение на 1 час и 50 минути бяха 1400 клиенти в района на ж.к. „Яворов“, като 110 останаха без ток повече от 4 часа, тъй като бяха скъсани и двата кабела, захранващи трафопоста, от който те получават електричество.

„За да се избегнат подобни неудобства, ние не спираме да призоваваме строителните фирми да  спазват процедурите и да съгласуват своевременно ремонтите през активния сезон на ремонтно-строителни дейности“, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане на мрежата“ в ЧЕЗ Разпределение България.

Фирмите, които извършват строителни дейности, трябва предварително да уведомят ЧЕЗ за местата, на които ще работят, като се свържат с компанията по факс 02/920 19 74, на денонощната телефонна линия 0700 100 10, на имейл на адрес zaklienta@cez.bg или през центровете за обслужване на клиенти.