Двойно по-голямо количество природен газ ще побира находището в Чирен от следващата година. Това обяви пред БНР изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов. Той уточни, че по този начин изцяло ще бъде покрито потреблението в страната за 6 до 8 месеца.

Гегов обясни, че със съдействието на Европейската комисия по Механизма за трансгранично сътрудничество компанията е успяла да спечели финансиране в размер на 220 млн. евро. Средствата са за двойно увеличение на дебита на хранилището. Георги Гегов отбеляза, че това означава от 550 млн. на малко над 1 млрд.

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" уверява, че изпълняват всички предпроектни дейности, които са необходими. Той изрази надеждата си догодина действително да бъдат достигнати възможностите за двойно съхранение на количествата природен газ.

Реконструираната компресорна станция „Странджа” ще бъде въведена в експлоатация от „Булгартрансгаз”. Станцията е разположена до границата с Турция. Георги Гегов обясни, че тя е изключително важна за транзита на синьо гориво.