Служебният енергиен министър Росен Христов съзря незаконни действия, извършени от страна на предшественика му на поста - Александър Николов, шефът на енергийното ведомство в последния редовен кабинет "Петков" и излъчен от квотата на "Има такъв народ".

Причината за коментара - вчерашното повдигане на обвинение към Николов, който прокуратурата обвини за умишлена безстопанственост. И в конкретика - не е осъществявал контрол върху бившия шеф на "Булгаргаз" Людмил Йоцов, също обвиняем, поради което държавната хазна е била ощетена с 88 милиона лева заради подписване на договори за газови доставки след като "Газпром" спря доставките на синьо гориво към страната ни.

"Аз съм далеч от това да изземам ролята на прокуратурата, на съда, има разделение на властите. Това, за което мога да говоря, са фактите. Фактите са, че много договори са сключени в разрез на Закона на енергетиката. Законът за енергетиката е изключително конкретен - договори за доставка на газ за под 12 месеца се сключват изключително и само чрез конкурентни процедури. Факт е, че много договори са сключени в нарушение на закона", заяви на въпрос на News.bg Росен Христов, който взе участие във форум, посветен на възобновяемата енергия, проведен в столичен хотел.

Александър Николов: Няма да ми затворят устата

Александър Николов: Няма да ми затворят устата

Прокуратурата удобно забравя въпроси

А законът бил "изключително конкретен" - трябва за подобни договори да бъдат проведени конкурентни процедури, което в болшинството от случаите не било правено. "Точно така", отговори на наш въпрос Христов дали в този смисъл се касае за противозаконни действия от страна на Александър Николов.

"Виждаме една системна такава политика, тъй като по същия начин е направен и меморандума с "Джемкорп" - пак без разрешение от ЕК, пак без започнали вътрешни процедури. Така че има един такъв модел на поведение, който със сигурност не е законен", каза още енергийният министър.

Христов коментира и даването на съд на енергийната стратегия, изготвена от служебната власт с хоризонт до 2053 година с аргументите, че тя не била прозрачна и са налице неправилни тълкувания на анализите на енергийния пазар.

"Да си наемат по-добри юристи", посъветва екоорганизацията министърът, като подчерта, че не става въпрос за ултимативен документ, а за стратегическа визия, която е отворена за корекции от всички заинтересовани страни.

Енергийната стратегия на Христов - закопаване на сектора по модела на Кремъл

Енергийната стратегия на Христов - закопаване на сектора по модела на Кремъл

От ЦИД виждат корупция в Проекта на служебното правителство