Увеличението влиза в края на отоплителния сезон, така че ще има възможност до началото на новия отоплителен сезон да се направи корекция надолу в цената. Това коментира в студиото на предаването "Здравей, България" председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Той заяви, че има шанс за понижаване на цената на парното и топлата вода. Това обаче ще стане ясно в следващите месеци. Иванов бе категоричен, че цените на топлата вода и парното трябва да се увеличат след поскъпването на природния газ.

Шефът на енергийния регулатор отбеляза, че цената на тока ще бъде увеличена с по-малко от 1%.

КЕВР отложи решението за новите цени на парното и топлата вода

КЕВР отложи решението за новите цени на парното и топлата вода

Решението ще бъде взето на закрито заседание в петък

Припомняме, че цените на парното и топлата вода ще бъдат с между 18 и 38% по-високи. Омбудсманът Мая Манолова възрази срещу поскъпването. Тя се аргументира с това, че преди три години цената на парното в София е била същата като днес, но тази на газа е била двойно по-висока.

На закрито заседание в петък КЕВР трябва да реши за цената на парното и тока за потребителите. Иван Иванов обясни, че повишаването на парното е в рамките на 20 до 24%. Единственото изключение е "Топлофикация"-Плевен, където поради грешка на самото ръководство на дружеството при предишно изчисление. По думите на Иван Иванов дори и след това повишение, цената в Плевен ще бъде с около 20 лв. по-ниска от тази в София.

Иван Иванов коментира изказването на омбудсмана, заявявайки, че е извинително, че Манолова не е компетентна по въпросите на енергетиката. Проблемът обаче бил, че е взела пишман експерти, които да я съветват. Шефът на енергийния регулатор обясни, че в рамките на две години са изчислили тежък проблем - по политически поръчки се повишавала цената на електроенергията, само и само да се запази цената на парното отопление в големите градове за социално спокойствие. Така, по думите на Иванов, 5.5 млн. граждани на България, които ползват парно отопление, са доплащали за парното на хората от София, Пловдив, Варна и други градове.

Шоков скок на цените на парното и топлата вода

Шоков скок на цените на парното и топлата вода

Готвят поскъпване с до 38%

Иван Иванов е категоричен, че цената на топлинната енергия в момента е реална.

Той посочи, че призивът за оттегляне на решението на КЕВР е призив за нарушаване на закона. Решението на регулатора не зависело от фактори в България.

Иванов смята, че когато се говори, че повишаването е трябвало да стане от 1 януари, това е срещу интересите на българските граждани. 1 януари "Булгаргаз" поискали 13% увеличение. КЕВР приели 5%, за да предпазят хората от високи сметки на топлинна енергия в най-студените месеци.

анкета

Как ще ви се отрази поскъпването на природния газ?

Виж резултати

Няма да го усетя 9.7%

Ще го преглътна 6.4%

Ще престана да ползвам газ 6.5%

Вярвам, че цените няма да се променят 4.0%

Очаквам всички цени да скочат 56.0%

Бюджетът ще закъса сериозно 17.4%