Интерконекторът България-Сърбия е залог за бъдещето, но и израз на волята на нашите страни не само да развиваме двустранните отношения, но и да градим визия за общоевропейското ни бъдеще. Този проект е пример как устойчивото ни сътрудничество с ЕК води до взаимни ползи, които дават нови възможности на региони с реална диверсификация, успешното прилагане на стратегията за европейска и сигурна енергия.

Това заяви президентът Румен Радев по време на стартирането на същинското строителство на междусистемната газова връзка България-Сърбия.

Той е радостен да приветства президента на Сърбия Александър Вучич в България, за да поставят заедно началото на изграждането на междусистемната газова връзка.

Това е поредната важна стъпка в задълбочаването на отношенията със Сърбия и важна стъпка за развитието на региона. Ето това е пример до какво води разширеното сътрудничество - повече възможности, количества газ за индустрията и домакинствата, спад на цените, по-чиста околна среда, намалени въглеродни емисии, обясни Радев.

Ние добиваме разширен достъп до европейските пазари и повече свързаност в региона, уточни Радев.

България се показа като надеждна транзитна страна и дори в най-тежката ситуация, когато ние останахме без доставка на руски газ, продължихме надеждно да доставяме газа за Сърбия. България е третият най-голям нетен износител на ток в Европа и продължаваме да даваме надеждност на енергийните системи, доволен е президентът.

Радев даде заявката и че тръбата "не е просто физическа връзка, а имаме възможност да работим така, че да окрупняваме нуждите си, количествата газ, които имаме нужда, и заедно да преговаряме за по-добра цена и по-добри условия на синьото гориво. Газовите връзки не са просто инфраструктурни проекти, а ни отварят възможности и са израз на нарасналите възможности. Това означава сигурност, сътрудничество, солидарност и диверсификация. Това е ключът към мирна, сигурна и просперираща среда в нашия регион, подчерта Румен Радев.

Той пожела безаварийна работа и успех на строителите. Радев се надява до края на 2023 г. да бъде открит новия интерконектор между България и Сърбия.

Президентът на Сърбия Александър Вучич също е доволен, че Сърбия има добър приятел и надежден партньор в лицето на България. Когато потече газа през интерконектора, ще се осигури диверсификация за целия регион на Западните Балкани, не само за Сърбия, посочи Вучич.

Служебният енергиен министър Росен Христов заяви, че изграждането на интерконектора е поредната стъпка в системния подход на правителството за свързаност между страните и осигуряване на системни доставки на газ. България е на кръстопът - това включва и доставките на газ, като това е стратегическо предимство и голяма отговорност да бъдем гарант за сигурност в енергийния сектор не само за страната, но и за целия регион. С този интерконектор ще се възползваме и от останалата мрежа на страната, гарантирайки доставки на максимално добри цени, категоричен бе Христов.

До края на годината газопроводът ще започне да функционира и както България, така и Сърбия да се възползват от стратегическото партньорство, надява се Росен Христов.

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов благодари на президентите на двете държави за политическата подкрепа за изграждането на проекта. Той благодари и на ЕК, че потвърждава статута на проекта като проект от общ интерес, както и за оказаната финансова подкрепа за безвъзмездното реализиране на проекта. С ролята на "Булгартрансгаз" като партньор, на който може да се разчита и може да осигури диверсификацията на района с изграждането на ключови проекти с изграждането на интерконектора със Сърбия, газохранилището в Чирен, ще останем стратегически и незаобиколим партньори на Балканите, подчерта Малинов.

В рамките на октомври месец ще бъде въведен интерконекторът България-Сърбия, също обеща Владимир Малинов.

Изпълнителният директор на "Главболгарстрой" Калин Пешов увери, че обектът, материалите и оборудването ще е на световно ниво и ще се спази срокът за изграждането на интерконектора.

И официално, и тържествено: Дългоочакваният азерски газ потече към България

И официално, и тържествено: Дългоочакваният азерски газ потече към България

Ключово значение за диверсификацията на доставките и за цяла Европа