Очаквах Николай Павлов да бъде номиниран за министър на енергетиката. Това каза пред БНР енергийният експерт и бивш депутат от ИТН Иван Хиновски, след като бившият директор на "Булгаргаз" влезе в състава на проектокабинета на номинирания от ГЕРБ за премиер Николай Габровски.

Хиновски посочи, че Павлов е един от близките експерти до президента Румен Радев, но него това не го притеснява. "Не може да има стерилни експерти. Важно е да съхраниш собственото си чувство на експертна независимост", коментира той.

Иван Хиновски по-скоро се тревожи от факта, че новият енергиен министър трябва да обхване всички проблеми в сектора, които не са малко, но според него Николай Павлов има силите да отговори на тези предизвикателства.

Кирил Петков не е изненадан от името на Николай Павлов в папката на Габровски

Кирил Петков не е изненадан от името на Николай Павлов в папката на Габровски

Проектоправителството, маскирано като експертно, е по същество кабинет Борисов-Радев-Пеевски

Той отбеляза още, че Павлов е много опитен кадър и е запознат и с други сектори в енергетиката, освен природния газ. "Притеснявам се, че този хиперакцент за природния газ оставя други важни отрасли встрани", заяви Хиновски. По думите му новият министър ще трябва да сложи край и на свръхинтереса към възобновяемите енергийни източници. "Очаквам да сложи ред в бранша и да избере правилните приоритети", каза също Иван Хиновски.

Ние имаме собствени приоритети, които останаха встрани, изтъкна той. "Какво правим с "Марица Изток", запита енергийният експерт. Той смята, че страната ни трябва да се опълчи на ангажимента за спиране на ТЕЦ-овете в комплекса "Марица-изток", който определи като "кървава сделка". Според Хиновски Николай Павлов би имал сили да поведе "национално опълчение" на Плана за възстановяване и устойчивост. Иван Хиновски подчерта, че ще загубим милиарди, защото комплекът "Марица-изток" носи огромни приходи. Той е категоричен, че този ангажимент е несправедлив.