Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) иска в 3-дневен срок ръководствата на "ЧЕЗ Разпределение България" АД и "Топлофикация София" ЕАД да предоставят обобщена информация за причините за прекъсване на тока и парното. Те трябва да дадат справка за броя на засегнатите абонати и предприеманите мерки за възстановяването на електрозахранването и топлоподаването.

Енергийният регулатор е изпратил писма до ръководствата на двете дружества във връзка със сигналите през последните дни за прекъсване на електрозахранването и топлоснабдяването в райони на София.

До 48 часа отстраняват аварията и пускат парното на софиянци

До 48 часа отстраняват аварията и пускат парното на софиянци

Това обещават от "Топлофикация"-София

В съобщението до медиите от КЕВР уточняват, че дружествата са лицензианти. Целта на исканата информация е да се установи дали са изпълнени издадените от КЕВР лицензии по отношение на качеството на предоставяните услуги.

Регулаторът ще прецени какви по-нататъшни действия да предприеме, след като получи докладите с точните причини за спирането на тока и парното.

Комисията посочва също, че в общите условия на дружествата ясно е разписана каква е отговорността им в случаите на нерегламентирано прекъсване на електрозахранването и на топлоподаването.

Авария спря парното в квартали в София

Авария спря парното в квартали в София

Причината е авария на главен топлопровод

Съгласно общите условия на "Топлофикация"-София, когато повредите в топлопреносната мрежа или абонатната станция не бъдат отстранени в 48-часовия срок, дружеството дължи неустойка в размер на стойността на недоставената топлинна енергия за периода на закъснението. От КЕВР уточняват, че дружеството не носи отговорност за неизпълнение на задълженията си, когато е въведен ограничителен режим на топлоснабдяването. Изключение правят случаите, когато въвеждането на ограничителен режим на топлоснабдяването е по негова вина.

Пожар в подстанция остави без ток квартали на София

Пожар в подстанция остави без ток квартали на София

Кварталите в район "Гео Милев"

В общите условия на ЧЕЗ пък се посочва, че ако потребителите останат без ток по вина на дружеството повече от 24 часа след подаване на сигнала, електроразпределителното предприятие заплаща на потребителя обезщетение. То е в размер на 30 лв. и по 20 лв. за всеки следващ период от 12 часа без осигурена електрическа енергия. От КЕВР уточняват, че това обезщетение не изключва отговорността на електроразпределителното предприятие за имуществени вреди в по-голям размер, нанесени на потребителя.