Наложиха имуществена санкция от 10 000 лв. на на "Ей и ЕС-ЗС Марица Изток I" ЕООД, съобщи Комисията на енергийно и водно регулиране.

Причината е, че дружеството не е оповестило публично вътрешна информация за непланирана недостъпност на негово съоръжение за производство на електроенергия, което е било задължено да направи на платформата за публикуване на вътрешна информация на Българската независима енергийна борса ЕАД. Случаят е от 18 октомври 2023 г.

С това действие се нарушава член 4 от Регламент (ЕС) №1227/2011 на Европейския парламент и на Съвета относно интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия (REMIT).

Съгласно изискванията на чл. 4 от REMIT всички участници на пазара за търговия на едро с енергия, регистрирани в Централизирания европейски регистър на енергийните пазарни участници, трябва да оповестят публично, навременно и ефективно вътрешна информация, включително планирани или непланирани спирания на производствените си съоръжения.

Нарушението на чл. 4 от Регламент (ЕС) №1227/2011 се санкционира по реда на Закона за административните нарушения и наказания. Дружеството е приело и не е обжалвало наложената от регулатора санкция.

Депутатите одобриха 250 млн. лева ежегодна подкрепа за "Мини Марица Изток" до 2029-а

Депутатите одобриха 250 млн. лева ежегодна подкрепа за "Мини Марица Изток" до 2029-а

Целта е обезпечаване на дейности по техническа рекултивация на нарушените терени на находище "Източно маришки въглищен басейн"