Без руски газ сме изправени пред криза. Това заяви пред bTV председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

Той посочи, че вече проблемът не е на цена.

Проблемът е ще има ли газ въобще и готова ли е Европа да поеме спирането на доставките от газ, ако Русия реши да спре изцяло доставките, поясни Тодоров.

Той заяви, че ЕС се стреми в рамките на много кратко време да стане абсолютно независим.

По негови думи очевидно Русия използва доставките за газ като оръжие, за да принуди ЕС да се съгласи на нейните условия по отношение на войната в Украйна.

КЕВР увеличава цената на газа с 32%

КЕВР увеличава цената на газа с 32%

От 1 юли синьото гориво ще струва 186,17 лв.

"Това е нещото, от което според мен всички се страхуваха - че Русия няма спирачки. И качеството си на сигурен доставчик, за да постигне политическите си цели, Русия вече не се счита на световните пазари като и то не се счита не само от България, но от всяко едно правителство в Европа", отбеляза Тодоров.

Шефът на КЕВР обясни, че има опити да се реши проблемът с руския газ.

Дори днес на среща с гръцкия регулатор направихме планове за някакви бъдещи дискусии около това дали терминалите за втечнен газ в Гърция могат да покрият минимума на потреблението на двете държави, обясни той.

Тодоровотбеляза и че ВиК услугите се вдигат с около 30%. Това по негови думи означава с около лев повече на всеки кубик вода, или между 3 и 4 лв. увеличение в различните региони на страната.

Председателят на КЕВР: Цените на ток, парно, вода се увеличават окончателно

Председателят на КЕВР: Цените на ток, парно, вода се увеличават окончателно

Те няма да се променят следващите 12 месеца