Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прогнозира повишаване на цената на електроенергията в страната средно с 1,39% от 1 юли. Очаква се парното и топлата вода пък да поевтинеят - средно с 8,44%. През следващата седмица прогнозите ще бъдат обсъдени на открито заседание в регулатора. Окончателни решения за утвърждаването на цените за следващия регулаторен период ще бъдат взети от комисията в края на месеца, съобщи БНТ.

Най-сериозно се предвижда да поскъпне тока в Западна България (за клиентите на "Електрохолд") - с 2,74%. Дневната тарифа се увеличава с 2,72%, а нощната - с 2,81%. В Южна България (за потребителите на EVN) средното увеличение е с 1,46%, като по-сериозно се вдига нощната тарифа - с 2,54%. В Североизточна България (на обслужваната от "Енерго-про територия) цената на тока намалява с по-малко от 1%. Дневната тарифа поевтинява с 0,91 на сто, а нощната - с 0,86%. Въпреки лекото поевтиняване дневната тарифа за електоенергията в региона остава най-висока.

КЕВР предвижда спад при цените на парното и топлата вода средно с 14,09% в Бургас, 7,02% - в София, в Пловдив - с близо 8%, а във Варна - с под 4%.

Служебният кабинет покрива дефицита във фонда за енергийна сигурност

Служебният кабинет покрива дефицита във фонда за енергийна сигурност

Енергийният министър докладва в МС и за мерките в подкрепа на тецовете към БЕХ