КЕВР стартира законовата процедура за утвърждаване на цени в сектор "Електроенергетика" и "Топлоенергетика" за новия регулаторен период - от 1 юли 2017 г.

На закрито заседание са обсъдени доклади на работните групи по постъпилите заявления на енергийните дружества за цени на електрическата енергия, на топлинната енергия и на цени за високоефективна електрическа енергия, произвеждана по комбиниран начин от топлофикационните дружества, чийто основен енергоизточник е природния газ.

Всички дружества по веригата от производител до доставчик са заявили поскъпване на електроенергията. За ЕРП-тата исканията са от 1% до близо 9 на сто. 

От доклада на регулатора за утвърждаване на цени в сектор "Електроенергетика", публикуван на електронната страница, става ясно, че се предвижда увеличение от 1.99% за абонатите на "ЧЕЗ Електро България" АД, а за абонатите на "ЕВН България Електроснабдяване" EАД - 1,50%. Най-ниско е увеличението за "ЕНЕРГО-ПРО Продажби" АД - 0,22%.

Разчетите са правени при сега действащите цени на производителите. Самите те обаче също искат увеличение - АЕЦ "Козлодуй" например е заявила близо двоен ръст в цената.

На 6 юни 2017 г. предстои Комисията да проведе открити заседания по докладите на работните групи относно постъпилите заявления за цени. Впоследствие регулаторът ще проведе и обществени обсъждания по проектите за решения за цени, в които за участие ще бъдат поканени всички заинтересовани страни.

Окончателното решение на КЕВР ще бъде прието на закрито заседание на регулатора на 30 юни 2017 г. и ще бъде публично обявено.