Представители на Китайската национална енергийна администрация (NEA) посетиха площадката на АЕЦ "Белене", за да се запознаят на място с доставеното оборудване за централата. В делегацията, която е на работна визита в България, участват и представители на Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), Китайската ядрена енергийна корпорация (CGN) и Държавната корпорация за ядрени енергийни технологии (SNPTC).

Посещението им в България е една от първите инициативи в изпълнение на подписания в рамките на визитата на председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян у нас в началото на месец юли тази година между Министерството на енергетиката и Китайската национална енергийна администрация Меморандум за разбирателство относно мирното използване на ядрената енергия.

Борисов и Ли Къцян са доволни от постигнатите резултати

Борисов и Ли Къцян са доволни от постигнатите резултати

Борисов предложил Павлова да организира и оглави бъдещия Глобален център за партньорство

Документът цели укрепване на партньорството чрез насърчаване обмена на информация относно нормативната рамка, програмите и практиките на страните, лицензионните процедури, участие в съвместни семинари, конференции и работни групи, обмен на експерти и други.

Гостите са посрещнати от изпълнителния директор на "Национална електрическа компания" ЕАД Петър Илиев, който ги запозна на място с реализираните на площадката на АЕЦ "Белене" мерки за съхраняване на доставеното от Атомстройекспорт оборудване.

Площадката на централата се простира на 2500 дка, необходимите работни помещения за функционирането на Белене са построени. Изградени са и необходимите пътища, влакова линия, пристанище и бетонов възел. Остава да бъдат изградени реакторното отделение и турбинна зала.

Борисов към "Росатом": Търсим как да изградим АЕЦ "Белене"

Борисов към "Росатом": Търсим как да изградим АЕЦ "Белене"

Запазването капацитета на ядрената енергетика ще гарантира сигурността на българската енергийна система