Премиерът Бойко Борисов и председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян изразиха удовлетворение от постигнатите резултати по време на срещите си в София.

Двамата разговаряха преди отпътуването на Ли Къцян, който беше на официално четиридневно посещение в България.

Борисов успокоява Европа, че отношенията с Китай са полезни
Обновена

Борисов успокоява Европа, че отношенията с Китай са полезни

Създават Глобален център за партньорство на държавите от ЦИЕ и Китай

Двамата правителствени ръководители подчертаха важността на договореностите в София - ангажираността на китайската страна към проекта АЕЦ "Белене", участието на Китай в реализирането на инфраструктурни проекти, съгласието за създаването на Глобален център за патрньорство на държавите от ЦИЕ и Китай (Global Partnership Centre of CEECs and China) и подписаните документи за насърчаване на икономическото и търговското сътрудничество.

"Успяхме да постигнем големи резултати не само в двустранните ни отношения. Срещата на върха на "16+1" също дава тласък за сътрудничество на едно по-високо ниво", заяви Ли къцян.

Къцян приветства в София обединена Европа и силно евро

Къцян приветства в София обединена Европа и силно евро

Потвърди интереса на Китай в инфраструктурните проекти и ядрената енергетика у нас

От своя страна Борисов предложи министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова да поеме организацията по създаването и управлението на бъдещия Глобален център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай (Global Partnership Centre of CEECs and China).