Китай приветства една обединена просперираща Европа и силно евро. Нашата държава иска да подобри развитието на всички държави, които да се интегрират в процеса на интеграция в Европейския съюз.

Това обяви китайският министър-председател Ли Къцян след срещата с българския министър-председател Бойко Борисов в Министерски съвет.

"България е моята първа спирка в обиколката ми из Европа. Дойдох тук, за да работя с България и другите европейски държави за засилване на многостранното сътрудничество и международната търговия, за възстановяване на глобалната икономика, международния мир и развитие", посочи той.

Китайският премиер Ли Къцян пристигна у нас

Китайският премиер Ли Къцян пристигна у нас

Работна вечеря с Борисов в резиденция Бояна…

Ли Къцян поясни, че инициативата 16+1 е инициатива за сътрудничество и такава платформа е много важна за насърчаване на бизнеса и културното сътрудничество. С нея, ние бихме могли да се допълваме в икономиката, както и да си сътрудничим в областта на европейската интеграция.

По думите на Ли Къцян правилата на ЕС и законите трябва да се следват, но се очаква проектите да бъдат отворени, прозрачни, а обществени поръчки да бъдат проведени и гарантирани от българската страна, каза още Къцян.

"Каквото и да правим, ние имаме за цел да помогнем на 16-те държави да получат пълна подкрепа от ЕС като негови, или кандидати за членство", увери той.

Китайският премиер акцентира, че сътрудничеството между България и Китай ще допринесе за развитието на свободната търговия и либерализацията. "Ние ще задълбочим нашето двустранно сътрудничество и по отношение на технологичното и възможностите за икономическо сътрудничество", заяви Къцян и посочи за пример железопътна линия, която да свърза България с Егейско море.

Той каза още, че ако банките се интересуват, би могло да се създаде консорциум, с който проектите ни да изпратят послание на Европейския съюз, че сътрудничеството между България и Китай е устойчиво и прозрачно.

Ли Кациян поясни, че другата област, в която ще си сътрудничат двете държави, е в областта на ядрената енергия. Той отчете, че България има и конкурентно селскостопанско производство.

Китай и България ще си сътрудничат и в областта на европейската интеграция, както и за насърчаване и развитие на международната търговия.

Китайският премиер коментира и започналата тази нощ търговска война между САЩ и Китай, като подчерта, че за Китай никога не би започнал една такава война и принципно не счита, че това е решение.

"Ако някоя страна иска да увеличи тарифите си, Китай ще предприеме мерки да защити интересите на държавата си, за да поддържа авторитета на международната търговия", увери Къцян.

Търговската война пречи на процеса на международна търговия. Ако участваме в такава война, тя би била лоша както за китайската държава, така и за другите, подчерта той.

Кациян увери, че китайските пазари ще се отворят за другите държави, но че Китай ще защитава както законните интереси, така и постоянния и стабилен икономически интерес на другите държави.

Китайският премиер изрази най-искрени съболезнования от името на китайския народ за смъртта на алпиниста Боян Петров, който остана завинаги на Шишапангма.

Къцян посочи, че е дал необходимите инструкции на тибетските власти да направят всичко възможно в спасителната операция.

"Те не се страхуваха да се жертват, защото уважават Боян Петров и за тях приятелството между България и Китай е много скъпо", коментира Къцян.

Припомняме, алпинистът Боян Петров изчезна на 3 май в Хималаите. В безпрецедентната по мащабите си акция при издирането му Китай и Непал загърбиха политическите си разногласия.

Съпругата на алпиниста Боян Петров, която присъства в залата на Министерския съвет, благодари отново за всичко направено от българската, китайската и тибетската страна в спасителна акция.