"16+1" е формат, който цели укрепването на Европа. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на откриването на Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай.

Борисов се похвали, че форумът започва с представители на 1500 фирми от всички страни. Форумът дава повече възможности за тези, които са по-назад в развитието и които по-късно са се присъединили към ЕС, стана ясно от думите му.

Радев и Къцян обсъдиха инвестициите, ЕС и съвместните проекти

Радев и Къцян обсъдиха инвестициите, ЕС и съвместните проекти

Президентът благодари за оказаната помощ при издирването на Боян Петров

Мисля, че с тези си послания трябва да успокоим всички в Европа, които считат, че тези срещи не са полезни за стария континент, призова Бойко Борисов.

Темата за Балканите трябва да продължи да стои на дневен ред, настоя българският премиер.

Западните Балкани не могат да се разглеждат като самостоятелни, защото за Гърция, България, Румъния, Хърватия, Словения, които сме в Европейския съюз, всеки един проект в инфраструктурата касае и тези страни, обясни Борисов.

Всички ние заедно можем да повишим своя БВП изграждайки, не само пътна инфраструктура, но и дигитална, отчете той.

Борисов чул ангажимент от Китай за успешен край на "Белене"
Обновена

Борисов чул ангажимент от Китай за успешен край на "Белене"

Китайските стратегии били с визия за след 50 години

Министърът на икономиката Емил Караниколов отчете, че солидното бизнес присъствие в София е доказателство за нарастващия интерес и потенциала за развитие на още по-мащабното партньорство между компаниите от тези страни и реализирането на повече съвместни проекти.

Отдаваме важно значение на инициативата като много добра основа за разширяването на сътрудничеството с китайската страна в области от взаимен интерес, като високите технологии, инвестициите, индустриалното партньорство, смесените предприятия, селско стопанство, инфраструктура и транспорт, енергетика, туризъм, каза още той.

Къцян приветства в София обединена Европа и силно евро

Къцян приветства в София обединена Европа и силно евро

Потвърди интереса на Китай в инфраструктурните проекти и ядрената енергетика у нас

Ако Европа бъде отслабена това ще бъде лоша новина за Китай, заяви китайският премиер Ли Къцян. Той е доволен, че българо-китайските отношения се задълбочават и похвали нарастващите китайски инвестиции у нас.

По-късно лидерите се включиха в пленарните сесии. Премиерът Бойко Борисов изтъкна историята на форума и неговото значение. България високо цени отношенията с Китайската народна република (КНР), заяви той.

Борисов подчерта значимостта на китайските инвестиции. В България сме се старали винаги да не проявяваме егоизъм, целите Балкани да бъдат еднакво проспериращи, заяви премиерът. Само заедно Балканите може да са силни. Общите ни проекти може да вдигнат БВП на региона и да повишат доходите на гражданите, смята българският премиер.

Председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян изрази удоволствието си от днешната среща. Форумът, по думите му, трябва да е отворен. Китай е отворен към ЕС, подчерта той. Ключът към успеха е именно приобщаването, категоричен е той. Трябва да бъдем открити един към друг, обясни Къцян и допълни, че трябва да призовем за свободна търговия.

Китайският премиер Ли Къцян пристигна у нас

Китайският премиер Ли Къцян пристигна у нас

Работна вечеря с Борисов в резиденция Бояна…

Това е нашето семейство, коментира премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с китайския си колега Ли Къцян. Китай може да е равностоен партньор на ЕС в свят, който се тресе от търговски войни, по думите му.

Правилата на общността ще се спазват между Китай и 16+1, стана ясно от думите на Борисов. Българският министър-председател похвали премиерите на Естония и на Унгария за техните председателства на ЕС. Отново посочи, че всички страни на Балканите заедно са голяма сила. Пласираме тютюна си в Китай, са се разбрали двама премиери на България и Китай.

По-късно от пресслужбата на Министерския съвет съобщиха, че Борисов и Къцян са договорили създаването на Глобален център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай (Global Partnership Centre of CEECs and China).

"Страните от "16+1" трябва заедно да направят послание за отвореност. Говорихме вече няколко пъти с премиера Борисов, че трябва да проучим правилата и законите на ЕС и на държавите членки", заяви Ли Къцян. Според него по този начин инвеститорите и предприятията ще знаят какви правила трябва да следват и какви рискове да избягват.

Според председателя на Държавния съвет на Китай съвместните проекти за сътрудничество ще получат много силен напредък, а китайските предприемачи ще имат много по-голям стимул да инвестират в ЕС. "Искам да помоля премиера Борисов да поеме водещата роля и да види как може да се създаде такъв център, а Китай ще бъде спонсора на такъв център", подчерта Ли Къцян.

Според Борисов бъдещият център ще подпомогне навлизането на китайски компании, участието им в търгове и процедури в рамките на ЕС, за да не стига до наказателни процедури и провалени сделки.