Премиерът на Китай лично се ангажира, че ще ни помогне да изведем проекта "Белене" до успешен край. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян.

Борисов обясни, че Китай вече има контакти в сферата на енергетиката с държави членки на ЕС.

Проектът за АЕЦ "Белене" трябва да се изгради по европейските правила и закони и да бъде прозрачен, призова Бойко Борисов.

Министър-председателят допълни и че и по отношение на инфраструктурните проекти има напредък. Борисов изказа увереност, че проектите ще се случат на пазарен принцип, на конкурсно начало и при спазването на всички правила.

Къцян приветства в София обединена Европа и силно евро

Къцян приветства в София обединена Европа и силно евро

Потвърди интереса на Китай в инфраструктурните проекти и ядрената енергетика у нас

Форматът 16+1 не разделя Европа, а има за цел да се подпомогнат инвестициите в областите на промишления, търговския и културния обмен и взаимния интерес между държавите. Там, където кохезионните политики не могат да се справят, бихме могли да направим двустранни, тристранни или четиристранни сътрудничества, за да се работи по важните за нас теми, обясни Борисов, подчертавайки че проектите, които предлага България, са в интерес на целите Балкани.

Борисов изтъкна и символиката на това, че Ли Къцян отива от София в Германия при канцлера Ангела Меркел.

По думите на премиера инициативата 16+1 не е геополитически съюз, а са важни срещи, които единствено целят да вдигнат Брутния вътрешен продукт (БВП) и доходите на хората.

"Искам много ясно да звучи посланието от София към всички мой колеги от Европа, които да разберат, че ние не искаме разделяне на Европейския съюз, а колкото се може повече да наваксаме изоставеното и доходите, които всички ние желаем да имаме", подчерта Бойко Борисов.

Борисов отчете, че съвременното китайско строителство работи с един доста по-дълъг от България период напред. Борисов е останал изненадан и озадачен, че стратегиите им са за след 50 години, а първата им изградена магистрала е платена. "Китай нямат безплатна магистрала. Казвам го за тия, които обичат да говорят много по тази тема", обясни той.

Китайският премиер Ли Къцян пристигна у нас

Китайският премиер Ли Къцян пристигна у нас

Работна вечеря с Борисов в резиденция Бояна…

Преди изявленията на двамата премиери в Министерския съвет бяха подписани девет двустранни документа за насърчаване на икономическо-търговското сътрудничество на България и Китай. Сред тях са финансово споразумение на Българската банка за развитие (ББР) и на Китайската банка за развитие за 1,5 млрд. евро.

На официалната церемония присъстваха вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев, транспортният министър Ивайло Московски, земеделският министър Румен Порожанов, енергийният министър Теменужка Петкова, финансовият министър Владислав Горанов и други.

Китайският премиер Ли Къцян е на четиридневно посещение в София за участие в седмата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, чийто домакин през тази година е България. Основната цел на форума "16+1" е да задълбочи търговските връзки и икономическото сътрудничество между страните-участнички, както и да насърчи развитието на двустранни и многостранни партньорства.

Сутринта с тържествена церемония премиерът Бойко Борисов посрещна председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян пред Паметника на незнайния войн.

След това премиерите посетиха църквата "Света София".