Център за координиране на общите проекти и на нормите между ЕС и Китай да бъде изграден в София, увеличане на инвестициите и алпиниста Боян Петров. 

Това бяха сред обсъжданите теми по време на срещата между президент Румен Радев и министър-председателят на КНР Ли Къцян. 

Това съобщиха от президентството. 

Радев призова Китай да увеличи инвестициите си в у нас в информационните технологии, образованието и науката. 

Снимка 367002

Източник: Президентство

Прегледът на китайското икономическо присъствие в нашия регион показва, че китайските инвестиции в съседните страни са многократно по-големи, отколкото в България. Желаем да наваксаме това изоставане и да привлечем големи китайски инвеститори в енергетиката и транспортните инфраструктурни проекти, но и да следваме нов всестранен подход, който да обедини перспективни области като промишлеността, информационните технологии, културата, образованието, науката и селското стопанство, каза той. 

Ли Къцян е на посещение у нас за участие в Седмата среща на върха на групата 16+1 за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа, която тази година се провежда в София. Българският държавен глава изрази увереност, че визитата на министър-председателя на Китайската народна република у нас ще даде силен тласък на развитието на приятелските и партньорски отношения между двете страни и ще спомогне за издигането им на по-високо равнище.

Борисов чул ангажимент от Китай за успешен край на "Белене"
Обновена

Борисов чул ангажимент от Китай за успешен край на "Белене"

Китайските стратегии били с визия за след 50 години

 

Румен Радев призова и за постигането на синергия между китайските инициативи и политиките на ЕС в нашия регион.

Президентът открои положителната тенденция за увеличаване на стокообмена между България и Китай, изрази надежда за ускоряване на процедурите за внос на български земеделски продукти в Китайската народна република и отбеляза, че в икономическото партньорство все още има голям неизползван потенциал.

Снимка 367005

Източник: Президентство

"Китай е наш първостепенен партньор. В условията на атаки срещу принципите на пазарната икономика, Китай се превърна в стожер по отстояването на тези принципи", каза държавният глава. "Ние държим на нашето приятелство през всички тези години и вярваме, че то трябва да се укрепва, защото е основа за бъдещи ползотворни контакти. Удовлетворени сме, че имаме отлични политически отношения, базирани на взаимно доверие и уважение. Искам да Ви уверя, че желаем да развиваме нашите всестранни приятелски отношения", допълни още президентът.

Къцян изрази интереса на Китай за бъдещи инвестиции у нас в областта на промишлеността, информационните технологии, енергетиката, транспорта, културата, образованието и научните изследвания, както и за създаването на пряка въздушна линия между България и Китай, която да помогне за увеличаването на броя на туристите от двете страни.

Борисов благодари на китайския посланик за издирването на Боян Петров

Борисов благодари на китайския посланик за издирването на Боян Петров

Премиерът очаква конкретни проекти на срещата "16+1"

По време на разговора естествено бе засегнат и случаят с алпиниста Боян Петров. 

Радев благодари за оказаната помощ от китайските власти, лично от премиера Ли Къцян и посланик Джан Хайджоу, за организирането на акциите за издирване Петров, изчезнал при опит да изкачи връх Шиша Пангма в Хималаите.

По време на срещата президентът отправи покана към китайския си колега Си Дзинпин да посети България.

Снимка 367062

Източник: Президентство

Президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева бяха домакини на официална вечеря във вила "Калина" по случай визитата на министър-председателя Ли Къцян и съпругата му Чън Хон.