Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) реши да бъде приложен за еднократен компенсаторен механизъм заради екстремно високите цени на пазара на балансираща електроенергия от 19 май 2024 г. С решението на регулатора Електроенергийният системен оператор (ЕСО) се задължава да извърши вторичен сетълмент за въпросната дата, съобщиха от КЕВР. ЕСО трябва да калкулира задълженията участниците в пазара за балансираща енергия по механизъм, който да включва компенсация в съответствие с реализирания финансов излишък от оператора на преносната система на 19 май.

Припомняме, че проблемът предизвика протест на производители на електроенергия в сряда.

От регулаторния орган обясняват, че в чл. 44, пар. 1, б. "и" от Регламент (ЕС) 2017/2195 като основен принцип за уреждането на дисбаланси на балансиращия пазар на електрическа енергия, а съответно и при определянето на цената на балансиращата енергия, е определено осигуряване на финансова неутралност на оператора на преносната система. От КЕВР уточняват, че спазването на този принцип се гарантира от регулатора чрез прилагането на механизъм, въз основа на който всеки положителен или отрицателен финансов резултат вследствие на уреждане на дисбаланси на балансиращия пазар се прехвърля към ползвателите на мрежата, а за оператора на преносната система в крайна сметка да няма икономически ползи или загуби - чл. 44, пар. 2 от Регламент (ЕС) 2017/2195.

С решението на КЕВР възникналият проблем се разрешава чрез по-справедливо разпределение на разходите за балансираща електроенергия между всички участници на пазара. Регулаторът счита, че през настоящия регулаторен период на ЕСО, завършващ на 30.06.2024 г., е обосновано финансовият излишък на преносния оператор, реализиран благодарение на балансиращия пазар на 19 май 2024 г., да бъде сведен финансова неутралност за Електроенергийния системен оператор. Според Комисията за енергийно и водно регулиране това трябва да чрез извършване на вторичен сетълмент от ЕСО, при който задълженията на пазарните участници само за 19 май 2024 г. да се калкулират на базата на цена, изчислена по реда на Методиката за определяне на цени на балансираща електрическа енергия. За сетълмент периодите, за които се прилага чл. 8, ал. 4 от методиката, се включва и допълнителен коефициент, който отразява компенсация, свързана с реализирания финансов излишък от оператора на преносната система на 19 май2024 г.

Бизнесът вижда риск от фалити във ВЕИ сектора заради цените за балансиране на енергията

Бизнесът вижда риск от фалити във ВЕИ сектора заради цените за балансиране на енергията

Според АИКБ се застрашава сигурността на енергийната система

От КЕВР считат, че вземанията на координаторите на балансиращи групи от оператора за тази дата не трябва да се коригират, защото те са в резултат от професионалното и отговорното им поведение. "До последния възможен момент те стриктно и точно са следели в реално време производството и потреблението в групата си, като са предприели всички необходими действия за постигане на балансиран график, в т.ч. чрез активно участие на пазар "В рамките на деня". Стимулирането на подобно поведение при всички координатори на балансиращи групи е основополагащата цел за създаването на балансиращия пазар. В тази връзка координаторите, реализирали по-високи приходи, не следва да бъдат задължавани да върнат част от по-високите си приходи за посочената дата, тъй като това ще ги демотивира да продължават да следят графиците си по досегашния прецизен и отговорен начин", обясняват от регулаторния орган.

В решението на КЕВР се посочват основните фактори, довели високите цените на балансиращата енергия на 19 май: липса на реакция и подценяване на ситуацията от страна на значителна част от координаторите на балансиращи групи на конкретната дата ; възползването на един от основните доставчици на балансираща енергия от липсата на достатъчно конкуренция при осигуряването на електрическа енергия за покриване на реализирания огромен недостиг; в резултат на високите цени на балансиращата енергия и огромния недостиг в електроенергийната система (ЕЕС) за интервалите на доставка от 8:00 ч. до 18:00 ч. на 19.05.2024 г. е приложена корекцията с коефициента по чл. 8, ал. 4 от методиката, съответно разходите и приходите на координаторите на балансиращи групи достигат екстремни нива, като в останалите дни от месеца като цяло не се наблюдават прекалено високи стойности.

От КЕВР посочват още че прилагането на еднократен компенсаторен механизъм за осигуряване на финансова неутралност на преносния оператор е обосновано единствено с оглед строго специфичните факти и обстоятелства при функционирането на балансиращия пазар в условия на кратковременно действие на Методиката за определяне на цени на балансираща електрическа енергия поради завършващия на 30 юни 2024 г. регулаторен период на ЕСО. След посочената дата такъв механизъм не се прилага, включително в следствие от правата и задълженията на електропреносния оператор след неговото присъединяване към европейските платформи за балансираща енергия.

Подробен доклад по проблема е публикуван на интернет страницата на регулатора.