Парламентарната група на ГЕРБ ще предложи създаването на анкетна комисия за разследване на концесията на "Мини Бобов дол" и рудник "Бабино". Това стана ясно по време на извънредното заседание на парламентарната комисия по енергетиката.

Заместник-председателят на комисията Валентин Николов представи договор, чрез който дружеството "Балкан МК" ООД продава права, които не е ясно как е получило, но от това държавата е ощетена със 70 млн. лв. или 35 млн. евро.

Гладуващите миньори от „Бабино” излязоха от рудника, изплащат заплатите им
Обновена

Гладуващите миньори от „Бабино” излязоха от рудника, изплащат заплатите им

Управителят на "Въгледобив Бобов дол" ЕООД Красимир Чаврагански подаде оставка

Министър Теменужка Петкова посочи, че Министерство на енергетиката ще съдейства анкетна комисия да разследва концесията на "Мини Бобов дол". Договорът, представен от Николов, е между "Балкан МК" ООД, който е собственик на акциите на мина "Ораново" и "Въгледобивна компания" ЕООД.

"Към датата на подписване на договора купувачът заплаща на продавача сумата от 35 млн. евро на сметка в КТБ", посочи Николов. Според него концесионерът - собственикът на "Ораново" придобива въпросните 70 млн. лв. вместо държавата.

Собственикът на рудник „Бабино“ иска съкращаване на 670 души

Собственикът на рудник „Бабино“ иска съкращаване на 670 души

Поискал е масови съкращения

Председателят на комисията Делян Добрев попита как за сделката е избрано лицето Красимир Михайлов Христов и имало ли е тръжна процедура при избора му.

Министър Петкова призна пред депутатите, че в Министерство на енергетиката няма данни за въпросната сделка. Тя представи пред народните избраници фактите около концесията и изтъкна, че реално концесионният договор така и не влиза в сила. Условието да има действаща концесия е дружеството да бъде приватизирано или да бъде сключен друг договор.

По думите на Теменужка Петкова така концесията не влиза в сила от 2005 г. до 2007 г , но през 2007 г. е сключен анекс, с който се прехвърлят концесионните права. Така дружеството със 100% държавно участие "Мини Бобов дол", което експлоатира рудник "Бабино", прехвърля правата си за концесия на рудник "Ораново". Анексът е от 26-ти февруари 2007 година.

Петкова заяви, че за нея лично е загадка как така, без влязъл в сила концесионен договор, концесията е прехвърлена и се счита за отдадена от 26-ти февруари 2007 година. Това допълнение или анекс е било подписано от Румен Овчаров в качеството му на министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Станишев".

Впоследствие концерионерът "Ораново" се преименува в "Открит въгледобив Бобов дол". Той не е плащал концесионна такса за период от пет години. Този период изтекъл през 2012 година. Задълженията на концесионера към Министерство на енергетиката са в размер на 560 хиляди лева. От 2012 г. досега са плащани концесионни такси.