Протестиращите, които останаха три дни под земята, поетапно  напускнаха минната галерия. Те обаче запазват стачна готовност, съобщи Нова телевизия.

Миньорите бяха посрещнати с аплодисменти и скандирания "Българи - юнаци!".
Заедно със стачниците излезе и омбудсманът Мая Манолова, която по-рано слезе в мината, за да разговаря с тях.

"Много по-страшно е отколкото може да си представи човек. Работят при ужасни условия." - заяви омбудсманът, като подчерта, че миньорите са заработили всеки лев от заплатите си.

Междувременно управителят на "Въгледобив Бобов дол" ЕООД Красимир Чаврагански подаде оставка.

"Поради създалото се социално напрежение през последните дни и изказванията на миньорите, че съм възпрепятствал конструктивния диалог с тях и синдикатите по време на протестните действия, взех решение да подам оставка. Заявявам, че очевидно не мога да овладея създалата се ситуация и най-доброто решение за всички е да се оттегля." - заяви той.

По-рано вечерта миньори щурмуваха преддверието на рудник "Бабино". Те искаха да предупредят колегите си под земята да не спират протеста си.

След това на мястото пристигна инкасо автомобил с парите за заплатите. Очаква се поетапно протестиращите да получат парите си за август.

Междувременно, стана ясно, че социалното министерство отпуска на миньорите еднократна помощ от 325 лева

Премиерът Бойко Борисов настоя концесионерът на мините да изплати незабавно дължимите суми на служителите си. Той поиска да бъде започната процедура по прекратяване на концесионния договор за добив от участък "Бабино".

Протестиращите миньори се оказаха силен магнит за няколко кандидат-президенти. И не само. Рамо на протеста даде омбудсманът Мая Манолова. С обещание да работи, за да се запази рудника и да подкрепи исканията на миньорите. Реши да го докаже и нагледно като слезе в рудника. Първоначалното й намерение беше да остане там до края на протеста.

А тонът на ръководството на мината омекна, след като сутринта започна с ултиматум.

"Докато не се подпише споразумителен протокол и не се прекратят стачните действия, няма да бъдат изплатени трудовите възнаграждения на работниците от рудник "Бабино", заяви Камелия Георгиева, финансов съветник към мина "Бобов дол".

Протестиращите бяха заплашени и със съд, ако не спрат с протестите.