Газопреносните оператори на България и Словакия ще си сътрудничат за реализацията на хъб "Балкан". Меморандум за сътрудничество между "Булгартрансгаз" ЕАД и "eustream" a.s за подобряване сигурността на доставките на природен газ в региона на Централна и Югоизточна Европа и за реализацията на инфраструктурни проекти - газов хъб "Балкан" и газопроводът Eastring бе подписан днес.

"Булгартрансгаз" и "eustream" ще разработят концепция за развитието на газоразпределителен хъб у нас в съответствие с проекта Eastring.
Двете страни подробно ще анализират и ще разгледат техническите възможности за координираното изпълнение на двата проекта.

Припомняме, газопроводът Eastring е проект за свързване на газопреносните системи на Словакия, Чехия, Украйна, Унгария, Румъния и България. Целта му е да транспортира газ от Западна Европа към Балканите и да предоставя алтернативни доставки на газ от Русия, ТАНАП, Каспийско море, от Иран, Ирак, Египет, Израел и Кипър към Централна, Южна и Западна Европа.

Със споразумението, подписано днес, се потвърждава свързаността между проектите. Газопроводът Eastring ще служи като приоритетен западен маршрут за междусистемното свързване на регионалните пазари и газов хъб "Балкан".

За да се гарантират доставките на природен газ в региона на Централна и Югоизточна Европа, в меморандума се предвижда подкрепа за включването на други страни, заинтересовани от развитието на двата проекта.

"Булгартрансгаз" и "eustream" ще си сътрудничат с информация по проектите, ще обменят ноу-хау и най-добри практики, съгласно съществуващите политики и регионални инициативи на ЕС, следващи принципите за развитие на единен европейски газов пазар.

В меморандума е записано още, че двете дружества ще работят за насърчаване конкурентоспособността и подобряването на либерализацията на единен газов пазар. Отчита се също и общата регионална цел и необходимостта от развитие на междусистемно свързана газопреносна инфраструктура.