От КЕВР ще разгледат детайлно въпроса с лицензията на "Топлофикация - Габрово" ЕАД, но открит остава въпросът, ако бъде отнет лиценза на дружеството, как ще бъде осигурено отоплението на 25% от населението на Габрово, които ползват топлофикационни услуги", каза г-жа Евгения Харитонова. Проверката в дружеството е от 17 февруари т.г.

Окончателното решение на КЕВР за изменение на лицензията на "Топлофикация - Габрово" ЕАД ще бъде взето на закрито заседание на 16.03.2017 г.

Готвят глоба за "Топлофикация Габрово"

Готвят глоба за "Топлофикация Габрово"

Дни наред абонатите й бяха без парно и топла вода

"КЕВР със сигурност ще наложи глоби на "Топлофикация - Габрово" ЕАД заради безспорните постоянни проблеми с топлоснабдяването през януари и февруари т.г.". Това заяви след заседанието членът на КЕВР Евгения Харитонова, цитирана в съобщение на КЕВР.

Тя коментира, че проблемите в дружеството и досега остават нерешени, тъй като в регулатора продължават да постъпват жалби от жители на Габрово във връзка с влошено качество на топлоснабдяването.

От КЕВР имат сериозни критики към ръководството на дружеството във връзка с продължаващото неизпълнение на неговите лицензионни задължения за осигуряване на качествени топлинни услуги, заяви членът на КЕВР Евгения Харитонова на днешното открито заседание на Комисията. На него беше обсъден доклад на работната група по заявлението от "Топлофикация - Габрово" ЕАД за изменение и допълнение на лицензия за производство на електрическа и топлинна енергия.

На заседанието присъства и председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България Кремен Георгиев.

Мотивите на дружеството за изменение на лицензията са, че това се налага поради планирано извеждане от експлоатация на два турбогенератора и два котела и въвеждане в експлоатация на един котел, с гориво биомаса (дървесина, дървесен чипс), с мощност 15 MW и коефициент на полезно действие - 78%.

Инвестицията е оценена на около 2,5 млн. лв., като 1,87 млн. лв. от тях дружеството планира да осигури чрез заем. С въвеждането в експлоатация на новия котел на биомаса "Топлофикация - Габрово" ЕАД очаква до 2020 г. да намали разходите си за емисии с близо 1,2 млн. лв. и да реализира икономии, както от ползваната електроенергия за собствени нужди, така и от санкции за неспазване на екологични изисквания.

Членовете на КЕВР са запитали за нарушеното топлоснабдяване на абонатите изпълнителният директор на "Топлофикация Габрово" ЕАД Калин Ангелов.

Той поясни, че дружеството събира информация кои клиенти за какъв период от време са били с нарушено топлоподаване, но не се ангажира с конкретен срок за обезщетяването им. Очаквал се анализ на причините за влошеното качество на топлините услуги.

Според председателя на Асоциацията на топлофикационните дружества в България Кремен Георгиев, дружеството от 2 години се опитва да въведе новия котел в експлоатация, но до декември 2016 г. извършваните 72-часови проби са били неуспешни.

10 дни след пускането му в експлоатация през декември 2016 г. котелът отново е показал дефекти. През зимния сезон са възникнали аварии и във въглищния котел и по топлопреносната мрежа, което допълнително е усложнило ситуацията с топлоподаването, поясни Кремен Георгиев.