Таван на цената на газа е работа на парче и не е сериозно. Toва заяви бизнесменът и заместник-председател на (Българска търговско-промишлена палата) БТПП Красимир Дачев пред БНТ.

По думите му бизнесът е вкаран в групата на недоразвитите държави и се връщат в държавата с бананите. Не могат да се правят прибързани и резки движения, настоя Дачев.

Според него трябва да има един аналитичен момент. Естествено, че няма да останем без газ, но въпросът е цената, която ни изхвърля от развитите държави. За какво да инвестираме в индустрия, която е убиваме в момента, недоумява Красимир Дачев.

Според него високите цени на тока пълнят хазната и не се произвежда много. Цените се вдигат и това създава впечатление, че произвеждаме много, а полека лека слизаме от сцената, че произвеждаме много, коментира още Дачев.

Васил Начев: Един ден Русия ще се моли на държавите да получават газ от нея

Васил Начев: Един ден Русия ще се моли на държавите да получават газ от нея

Европа нямала как "да не плати някаква цена"

Икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев добави, че цената на газа се е вдигнала 9 пъти и тепърва щяла да се види каква ще е цената на синьото гориво през месец май. Спирането на газа не е довело до спирането на заводите. Ако продължи вдигането на цените на газа, може да се стигне до затваряне на предприятия и заводи. Внимателно трябва да се проведе разговор с компаниите, настоя Ганев.

Той увери, че безработицата е на много ниски нива и е много трудно да се говори за криза, ако има ниска безработица. Ако безработицата се покачи, тогава ще се появи тежкият социален феномен, посочи Ганев.

Симеон Дянков: Газът няма как да поевтинее, кабинетът се бави

Симеон Дянков: Газът няма как да поевтинее, кабинетът се бави

Да се подпомогнат определени фирми