Финансовият министър от първото правителство на Бойко Борисов, Симеон Дянков прогнозира със сигурност поскъпване на природния газ. В интервю за Нова телевизия той призова да се погледнат цените на съседните пазари, няма как у нас да паднат, при положение, че навсякъде са по-високи. Газът поскъпва навсякъде и то не само руския газ, а според прогнозите това ще стане близо два пъти в следващите 1-2 години. И дългосрочните доставки от Азербайджан също поскъпват. Това е прогнозата и за електричеството, посочи Дянков.

От спирането на руския газ, според Дянков, на първо време ще загубим със сигурност, но това е до някъде нормално заради кратките срокове. Правителството е трябвало обаче превантивно, още февруари месец да потърси други доставки, например от Катар и Египет. "Правителството закъсня. Можеше да се предотврати сегашното поскъпване".

"Булгаргаз" избрал най-ниската цена от 7 оферти

"Булгаргаз" избрал най-ниската цена от 7 оферти

При условията на "Газпром" цените биха били непредвидими

Ние сме в ситуацията на едностранно спиране на газа и според Дянков България може да се позволи отговор. Той обаче не посочи директно например спиране на транзита към Сърбия и Унгария.

По темата за инфлацията обаче Дянков разкритикува правителството със закъснелите реакции. В Министерство на икономиката не е направено нищо - чуваме само общи приказки, посочи Симеон Дянков.

И преди войната инфлацията беше по-висока от останалите страни. Войната просто засили тези тенденции. За миналата година 40% е инфлацията на хранителните продукти, а средно за годината инфлацията ще остане на нива от 15-16%. Това е много висока инфлация, тя ще стане проблем включително и за някои групи работещи.

Това правителство прави проинфлационни мерки, а трябваше да се съсредоточи върху определи сектори. Трябва да сме много фокусирани - да бъдат подпомогнати фирмите, които зависят от газ и например да им се поеме разликата при цените за 6 месеца. Но не и всички производители, а за определени - например заводи за торове и стъкло. Около 20 такива завода са. Също така според Дянков трябва да се увеличи минималната работна заплата, това към МТСП, а към Министерство на енергетиката той препоръча да се намали драстично бюрокрацията за започване и завършване на алтернативни проекти за енергия.

Нинова и бизнесът искат възобновяване на преговорите с „Газпром“

Нинова и бизнесът искат възобновяване на преговорите с „Газпром“

Спешно приемат Закон за облагане на свръхпечалбите на енергийните предприятия

По отношение на позицията на правителството спрямо войната в Украйна, Симеон Дянков потвърди и дори засили думите си от време на своето министерстване "да напляскаме руснаците": Трябва нашите политици да са винаги твърди, а не да очакваме какво ще направят другите. "Ние вече сме въвлечени във война, на нас ни спряха газа, ние вече сме ударени. Трябва да застанем ясно на страната на Украйна. Няма място за колебливост от страна на правителството и депутатите. Всичко, което можем да направим за Украйна, трябва да го направим."

Петков пред Le Monde за газа: Няма да отстъпим!

Петков пред Le Monde за газа: Няма да отстъпим!

Сигурен съм, че руските власти изобщо не харесват нашето правителство