Служители на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) извършват внезапна проверка на място в „Лукойл България" ЕООД и „Ромпетрол България“ ЕАД. Проверката се прави в момента и е съвместна с органите на полицията, съобщават от КЗК.

От комисията уточняват, че проверката е част от образуваното след секторния анализ на пазара на горива производство за картел. При проверката служителите на КЗК имали право да изземат всякакви писмени, както и други веществени доказателства. Освен това могат да изземат и средства за предаване на информация.

Припомняме, че в края на февруари КЗК обяви, че има картел на пазара на горива у нас. Това показала проверката, при която комисията подробно разгледа пазара на горива в страната. Проверката е продължила 7 месеца, а секторният анализ на комисията бе описан в 150 страници.

Тогава регулаторът обяви още, че започва производство срещу седем дружества: „Шел България“ЕАД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ООД, „ОМВ България“ ООД, „Петрол“ АД, „НИС Петрол“ ЕООД и „Лукойл България“ ЕООД. Причината е, че тези компании са се договаряли за цените, по които да продават горивата.