Бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" отрича да заобикаля забраната на Европейския съюз за търговия в държави членки с продукти, произведени от руски петрол, съобщава БНР.

Припомняме, в публикация на "Политико" се посочва, че за първите девет месеца на годината бургаската рафинерия е преработила 4,5 милиона тона руски суров петрол.

"Това е осигурило в хазната на Кремъл близо 1 млрд. евро като преки данъци - сума, достатъчна за управлението на наемническата група "Вагнер" за година", изчислява се в представения анализ.

Внушението, че по някакъв начин групата "Лукойл" нарушава и/или заобикаля ембаргото е фактологически абсолютно невярно, подчерта на свой ред заместник-председателят на Надзорния съвет на рафинерията Александър Величков.

Международен анализ: "Лукойл Нефтохим" заобикаля санкциите на ЕС срещу Русия

Международен анализ: "Лукойл Нефтохим" заобикаля санкциите на ЕС срещу Русия

За първите девет месеца на годината бургаската рафинерия е преработила 4,5 милиона тона руски суров петрол

По негови думи истинатата е много проста - рафинерията има определени квоти продукти, които има право да изнася.

Единият от цитираните в публикацията танкери бил точно такъв продукт, а именно нискооктановия бензин, който може да изнесе.

"Що се отнася до другия продукт, самият регламент от 2014 г. се отнася до конкретни видове продукти с митнически кодове. Ние сме изнасяли само разрешени продукти", категоричен бе Величков.

Припомняме и че по-рано днес премиерът Николай Денков заяви, че информацията на "Политико" му е известна и няма особена изненада освен скалата, в която се разкрива схемата за заобикаляне на санкциите.

Кабинетът готви състави в НК за заобикаляне на санкции

Кабинетът готви състави в НК за заобикаляне на санкции

Дерогацията за "Лукойл" така или иначе е съкратена