Дерогацията за "Лукойл" се скъсява и с решението на Народното събрание, тя е съкратена до октомври 2024 г. с идеята, че рафинерията трябва да премине към обработка на неруски нефт. Това е тема, която е различна от темата как чрез прехвърлянето от един танкер в друг и с фалшиви документи "Лукойл" заобикаля регламентите. Това обясни премиерът акад. Николай Денков в отговор на въпрос заобикаля ли "Лукойл" санкциите на ЕС.

Коментарът си той направи, след като даде брифинг с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Нямаме наказателни състави, свързани с нарушаването на санкциите, така че самото регистриране на нарушенията да доведе до наказание. Има разговор с правосъдния министър Атанас Славов да се подготвят състави, включени в Наказателния кодекс, ако някои нарушава санкциите, да понесе отговорност, подчерта Денков.

Toй обясни, че информацията в доклада на Politico му е известна и няма особена изненада, освен скалата, в която се разкрива схемата за заобикаляне на санкциите. Това, което трябва да се направи, е да се действа спрямо законите, а там, където законите са безсилни, да бъдат подобрени. Много приказки бяха казани за дерогацията и защо тя се удължава, коментира Денков

Премиерът уточни, че това, което е направило правителството, е да повиши данъците, които трябва да плаща "Лукойл", за да намалят свръхпечалбите, да намалеят средствата, които влизат в Руската федерация и да се повишат средствата в бюджета.

ЦИД: "Лукойл" заобикаля санкциите на ЕС, над 1 млрд. евро от горива са отишли в Кремъл

ЦИД: "Лукойл" заобикаля санкциите на ЕС, над 1 млрд. евро от горива са отишли в Кремъл

"Лукойл" се възползва от пробойна в текста на дерогацията