Борбата с корупцията не е само борба за спестяване на публични средства, не е само борба за влияние на държавите, а се превръща и в борба за запазване на демокрацията. Ролята на борбата с корупцията придоби нови глобални измерения. Това заяви премиерът акад. Николай Денков след среща с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Той благодари на Кьовеши, че отново е на посещение в България и затова колко е важно да се покрие цялата територия на Европа със силно присъствие на европейската прокуратура.

За правителството са важни борбата с корупцията и сътрудничеството с европейската прокуратура, подчерта премиерът.

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел подчерта, че мисията на европейския прокурор е много важна, защото така се защитава общия интерес на ЕС и на всяка една държава-членка на съюза. Важно е да получим подкрепа, че затова правителство борбата с корупцията е върховен приоритет със законодателни промени и единни действия, каза Габриел.

България може да бъде член на ЕС, която да задава стандарти. Правителството се бори срещу корупцията с ясна реформа в правосъдната система и конституционни промени. България може да бъде пример за другите държави-членки на ЕС, така че зависи от нас да го отстояваме, добави външният министър.

ЕК: България буксува в борбата с корупцията по високите етажи на властта

ЕК: България буксува в борбата с корупцията по високите етажи на властта

Какви са заключенията в четвъртия годишен доклад относно върховенството на закона