Износът на горива е допринесъл за 1 млрд. евро бюджетни приходи за Кремъл в периода март-юли 2023 г. Това обяви енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрация (ЦИД) Мартин Владимиров пред журналисти. Коментарът си той направи преди премиерът акад. Николай Денков и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши да направят изявление пред медиите в столичния хотел "София хотел Балкан". Думите му идват във връзка с доклад, публикуван от Politico.

"Лукойл" се възползва от пробойна в текста на дерогацията, който казва, че компанията може да изнася горива, произведени от руски петрол, когато се застрашава екологичната сигурност на региона. Има достатъчно възможност за съхранение на горива, така че да се избегнат рискове. Лукойл не съхранява големи количества горива у нас, а използва хранилищата си в Холандия и Румъния, изтъкна Владимиров.

"Лукойл" се опитва да избягва санкциите от ЕС по всякакъв начин", посочи Владимиров и добави, че по неговата информация ЕК не е получила подобен анализ.

Владимиров обясни, че от "Лукойл" са изнесени около 1 млрд. евро в готови горива за целия свят, като са се използвали европейски пристанища за прехвърляне на горивата на други кораби, за да достигнат до крайната си дестинация. Единия износ е през март месец, а другият износ се случва на 8 август и пристига 15 дни по-късно в Ротердам. Има и внос на български горива, произведени с руски петрол в Ротердам, но и прехвърляне на български горива, произведени от руски петрол до Флорида.

Владимиров подчерта, че цените на горивата в България са близки до тези в ЕС, така че дерогацията не е оказала благоприятно въздействие върху цените на горивата и те не са намалели.

Той уточни, че са информирани европейските органи и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши във връзка със случая. Владимиров се надява европейските и американските власти да окажат натиск върху българското правителство да прекрати тези способи и да се вдигне дерогацията, защото обслужва интересите на Кремъл. Ако това не се случи в един момент рафинерията и собственикът на рафинерията да бъдат поставени под санкции и тогава няма да може да оперира от днес за утре и правителството ще трябва собственоръчно да оперира рафинерията, което е по-рисковано като сценарии, предупреди Мартин Владимиров.

Международен анализ: "Лукойл Нефтохим" заобикаля санкциите на ЕС срещу Русия

Международен анализ: "Лукойл Нефтохим" заобикаля санкциите на ЕС срещу Русия

За първите девет месеца на годината бургаската рафинерия е преработила 4,5 милиона тона руски суров петрол