"Лукойл" започва работа по преразглеждане на стратегията си и дейността на компанията на територията на България заради същественото изменение на условията в страната. Това заявиха от компанията чрез разпространено съобщение.

Оттам посочват, че ще бъде направен анализ, за който ще бъдат привлечени международни консултанти. Не е изключена опцията и за продажба на бизнеса, уточняват от компанията.

Групата на "Лукойл" активно инвестира в развитие на активите в България в продължение на повече от 20 години. В частност инвестициите в "Нефтохим България" се надхвърлили $3,4 млрд, което превърнало предприятието в едно от най-екологичните и високотехнологичните в Европа. Освен това е създадена модерна инфраструктура, изтъкват в съобщението си от компанията.

При осъществяване на работата си в България, "Лукойл" се придържаше към високи световни стандарти при корпоративна и социална отговорност, се казва още в съобщението.

Преразглеждането на стратегията се явява следствие от приетите от държавните власти в България дискриминационни закони и други несправедливи и политически определени наредби, които не съответстват на цивилизованото регулиране на бизнеса, а и няма да доведат до увеличаване на приходната част на бюджета на страната.

Според изявлението на "Лукойл" около рафинерията се е разразила раздухана политическа изкуствена буря, въпреки че не се намира под санкционния режим на ЕС и САЩ и изпълнява стриктно всички свои задължения както пред държавата, така и пред работниците. Също така тази буря е нанесла щети върху бизнеса на компанията, върху инвестиционния климат в България, както и "неумолимо разрушава имиджа на републиката в очите на целия световен бизнес, както и негативно влияе на доходите на държавния бюджет".

"Лукойл" ще информира държавните власти за предстоящите действия на компанията по отношение на активите в България.

Съобщението на компанията не се оказа изненада за политиците, които вече разполагаха с информация за намеренията на дружеството. Днес Асен Василев заяви, че няма риск държавата да остане без горива. 

Асен Василев: Няма риск държавата да остане без горива

Асен Василев: Няма риск държавата да остане без горива

По повод информацията, че "Лукойл" обмисля продажба на активите си в България

Припомняме, че на 17-ти ноември в Народното събрание и след среща ГЕРБ, ДПС и финансовия министър Асен Василев бе обявен план в две стъпки за спиране на работата на Нефтохим с руски петрол. Той предвижда отмяна на квотите за износ от 1 януари, а от 1 март - пълна отмяна на дерогацията и рафинерията да премине изцяло на неруски петрол.

От "Луклойл" тогава предупредиха, че да не могат да изнасят нефтопродукти, които не могат да се пласират на българския пазар, е фактически отмяна на дерогацията и ще доведе до бързо препълване на складовете на рафинерията, а съответно и до спиране на производството. От "Лукойл" определят това спиране като "принудително". "Това може да постави бургаската рафинерия в условия на повишен технологичен и логистичен риск и да застраши доставките на горива за българския пазар."

Денков: "Лукойл" не е нарушил нито един закон

Денков: "Лукойл" не е нарушил нито един закон

Правителството отваря втори граничен пункт, за да спре вноса на оръжия за Русия