Трусовете в т.нар. "некоалиция" очевидно затихват, поне засега. Това стана ясно след съвместен брифинг на финансовия министър Асен Василев, председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, депутата от партията Теменужка Петкова и председателя на бюджетната комисия от ДПС Йордан Цонев в парламента.

Трите партии, крепящи сглобката - ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС са се обединили около 3 основни точки - компромиси по отношение на две основни точки - държавният бюджет за следващата 2024 година, компромис с дерогацията (изключението) за внос на руски нефт, което ГЕРБ и ДПС искаха да отпадне веднага, а от ПП/ДБ - чак през март. В крайна сметка дерогацията ще отпадне поетапно - от Нова година отпадат квотите за износ на нефтопродукти, като до 1 март рафинерията в Бургас ще работи, за да задоволява нуждите на вътрешния пазар, за да не се стигне до ценови шок на бензиноколонките.

И третата точка на разбирателство - постигнато е съгласие трите партии да не влизат в синхрон с опозицията в лицето на "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" що се касае до гласуване на точки в пленарна зала - нещо, което направиха ПП/ДБ, гласувайки с опозиционните сили против моменталното отпадане на дерогацията, предложено от ГЕРБ.

Ако ДПС и ГЕРБ искат да свалят кабинета - могат

Ако ДПС и ГЕРБ искат да свалят кабинета - могат

Тогава Николай Денков ще каже кои министри чии са

"След днешната липса на кворум и невъзможността да се гласува вотът на недоверие към правителството, имахме много интензивни разговори, в които участва г-н Асен Василев. От страна на ГЕРБ и колегите от ДПС поставихме няколко условия, че в сряда двете групи ще участват в кворума и ще покажем, че евроатлантическото мнозинство го има", започна Десислава Атанасова.

ПП/ДБ са гарантирали, че занапред няма да има случаи, в които парламентарната им група да гласува с опозицията, увери Атанасова. Това бе потвърдено и от страна на Асен Василев, защото по думите му подобни мнозинства не давали "добър сигнал".

По отношение на бюджета - всички искания на парламентарните групи по отношение на приходите и разходите ще бъдат удовлетворени. На първо място, преразказа Йордан Цонев, планираните приходи във фискалната рамка за догодина ще бъдат намалени с 2,4 млрд. лева, колкото е и планираната вноска от страна на "Газпром" заради повишението на таксите за транзит на газ, която обаче не е сигурно дали ще бъде внесена от страна на руския газов конгломерат. Залага се и списък с приоритетни национални инфраструктурни обекти като АМ "Струма", "Хемус" и др., които да се запишат като инвестиции в следващия бюджет. ДПС от своя страна пък са настояли, успешно, да има приоритетен списък на инвестиции в общините.

Асен Василев оптимист, че бюджетът ще бъде приет до края на годината

Асен Василев оптимист, че бюджетът ще бъде приет до края на годината

Текат интензивни преговори с партиите в парламента

"Тези два списъка стават неразделна част от бюджета с осигурено съответно финансиране", увери Цонев.

Капиталова програма за инвестиции намалява от 12 на 10 милиарда, но щяла да бъде достатъчна да покрие въпросните предвидени разходи. Намалява се и таванът на поемане на нов дълг с 1,2 милиарда.

"Основната промяна в бюджета е, че отпада вноската от "Газпром" като не на 100% сигурна, като в същото време почти с толкова се намаляват и капиталовите разходи. Основната част на бюджета остава непроменена", заяви на свой ред финансист номер едно Асен Василев.

Що се касае до списъците с инвестиционни проекти за основни инфраструктурни проекти и за общините, по това перо са предвидени 1 милиард лева, а това, че парламентът ще реши за какво ще се дадат тези пари, е нещо положително, добави той.

ГЕРБ не дава подкрепа за бюджета на Асен Василев в сегашния му вид

ГЕРБ не дава подкрепа за бюджета на Асен Василев в сегашния му вид

Приходната част е умишлено надута

Не става дума само за магистрали, а за ЖП инфраструктура, нови влакове, медицински хеликоптери и др, посочи Василев. Но предупреди - общините имат обаче по-малко от месец, за да изпратят списъците с приоритетни проекти, за да бъде включен той между първо и второ четене.

По отношение на дерогацията - намереното решение, смята финансовият министър, е изключително полезно, защото едновременно спира парите, изтичащи в Русия, а от друга страна гарантира сигурността на доставките на горива и ценовите нива.

Припомняме, че бъдещето на управлението бе поставено под въпрос, след като ГЕРБ и ДПС в два последователни дни не присъстваха на гласуването в парламента за вота на недоверие срещу кабинета, което в крайна сметка остана за следващата седмица, а от двете партии критикуваха ПП/ДБ и не заявиха категорично, че оттеглят или продължават подкрепата си към него.

Бойко Борисов не казва отказва ли се от сглобката

Бойко Борисов не казва отказва ли се от сглобката

Лидерът на ГЕРБ обаче иска моменталната оставка на спортния министър