Въпросът да отпадне ли дерогацията за внос на руски петрол за "Лукойл" за 3 дни скара депутатите в Партийния дом. Промените са част от Законопроект за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Вносител на законопроекта е председателят на Комисията по енергетика и депутат от ГЕРБ/СДС Делян Добрев.

Ако дерогацията бъде прекратена предсрочно, има опасност да се прекъсне производствения процес на рафинерията и да се предизвика недостиг на горива в България, нарастване на цените, алармира Искра Михайлова от "Възраждане". Тя настоя да не се коментира скъсяване на отпадането на дерогацията до 3-дневен срок, а да се остави така, както е планирана, за да не се предизвика повишаване на цените на горивата в зимни условия.

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов заяви, че има рискове да се повишат цените на горивата, но първо трябва да се види как щяла да работи рафинерията в Бургас. По думите му освен това има риск да се забавят и доставките на горива, които биха повлияли крайните цени на горивата за българските потребители. Няма как да се вземе едно импулсивно решение, базирайки се на определени политически емоции. Има ме един ключов актив, който трябва да запазим, настоя Богданов.

Кирил Петков отказва да влезе в капана на ГЕРБ и ДПС

Кирил Петков отказва да влезе в капана на ГЕРБ и ДПС

ПП/ДБ готови да се откажа от дерогацията на 1 март

Той подкрепя ускоряването на процеса "Лукойл" да не работи с руски нефт само при условие, че хората запазят работните си места и се постигнат ниски цени на горивата.

Хамид Хамид от ДПС чул едни хубави приказки и хвалби, но по думите му всичко било "ала бала". Зад всичко това прозира лобизъм в полза на "Лукойл", в полза на Кремълския режим, където с подобно успиване вече месеци наред тези хора подпомагат финансирането на Москва, изтъкна Хамид. Той не приема хвалбите, че Министерство на икономиката работило, но разбирал едно - че правителството работи с полза на Кремъл и режима на Путин.

"България активно подпомага заобикаляне санкциите на ЕС и яростно подпомага Кремълския режим. Господин Петков, ваша е отговорността да поискате оставката на министрите си, които са адвокати на Путин", коментира депутатът от ДПС.

И Денков говори за темата "Лукойл" като за политически капан

И Денков говори за темата "Лукойл" като за политически капан

Няма противоречия в ПП/ДБ кога да падне дерогацията на руски петрол

Председателят на парламентарната група на БСП за България Георги Свиленски им "върна" обвинението - нападна ДПС, че подкрепят и пазят путинското правителство. Нелепо е да подкрепят бюджета и правителството, а след това да го критикувате. Може да се поправите и да се разграничите, като подкрепите вота на недоверие, призова Свиленски.

Хамид Хамид отговори на колегата си от БСП. Той разбира пламенната защита, която оказват БСП на новите им коалиционни партньори - "Възраждане" и "Продължаваме промяната". Дерогацията се оказва златната им възможност да прокарват руските интереси в цяла Европа. И уличните кучета в Брюксел, знаят, че България е троянският кон за финансиране на войната в Украйна, каза Хамид Хамид.

Бившият премиер и настоящ съпредседател на ПП/ДБ Кирил Петков добави, че намаляването на руския петрол от 100 на 50% е много лесно. Намаляването обаче на руски петрол от 50% до 0% при отпадане на дерогацията на руски петрол е трудно, сравни той. До края на годината можем да съберем 400 млн. лв. от приходи от "Лукойл". Ако рафинерията спре на 1 януари или на 1 март са допълнителни между 50 млн. лв. приход за българската държава. Технологично и най-безопасно ще е да се изчака до 1 март, когато да отпадне дерогацията на руски петрол от "Лукойл", аргументира се Петков и настоя да има приходи в бюджета, които в момента са по 100 млн. лв. на месец.

ГЕРБ напуснаха МС и новото мнозинство на "Лукойл"

ГЕРБ напуснаха МС и новото мнозинство на "Лукойл"

Надушиха ново мнозинство да брани "Лукойл" и руския петрол

Кирил Петков заяви още, че коалицията ПП/ДБ е против паричните потоци, които отиват в руската държава под управлението на Владимир Путин. Ако "Лукойл" по някаква причина е направил измама, от ПП/ДБ са категорични, че трябва да бъде преследвана измамата с цялата строгост на закона. Ако не съм ви убедил с аргументите си, може да гласувате срещу правителството по време на вота на недоверие, ядоса се бившият премиер.

В предложението, внесено от Делян Добрев на 10 октомври 2023 г., се посочва, че изключването на България от европейското петролно ембарго не е понижило значително цените на горивата в страната, както твърдяха неговите поддръжници, нито е довело до по-високи приходи от корпоративен данък. Министерски съвет не е предприел никакви мерки за гарантиране на интересите на държавата и българските граждани.

Запазването на действието на дерогацията от забраната не е необходимо. Рафинерията "Нефтохим", която е собственост на Лукойл, може да работи нормално и без обработка на руски петрол. България може да получава доставки на суров петрол и други суровини от неруски източници, а може да получава и рафинирани продукти, ако те са необходими.

Доставките на гориво за украинската армия са намалели в сравнение с началото на войната, а печалбите пренасочени за поддръжка на военните усилия на Кремъл, според вносителите от ГЕРБ.

Йотова съзря дълбока пропаст между патньорите в некоалицията

Йотова съзря дълбока пропаст между патньорите в некоалицията

Няма убедителни аргументи нито за премахването, нито за запазването на дерогацията

Финансовите и политическите интереси, обслужвани от тази дерогация, не са интересите на българските потребители, а по-скоро са интересите на Лукойл и Кремъл. За всеки барел, обработен в Нефтохим, Лукойл удвоява нетната си печалба от произведения в Русия петрол, в сравнение с обикновения износ на Urals, което се изразява в значителна финансова помощ за руското правителство и Лукойл. България отдавна е една от най-уязвимите страни в Европа по отношение на руското икономическо и политическо влияние. Руският контрол върху българския пазар на петрол и гориво е спомогнал за утвърждаването на мрежи на влияние в българската политика и икономика, които се намесват в стратегически за страната решения.

Тези злонамерени практики никога няма да бъдат решени без диверсификация на доставките на суров петрол и стриктно прилагане на правилата за достъп до отворена инфраструктура.

В допълнение на 09.11.2023 "Политико" публикува информация, че рафинерията на Лукойл в гр. Бургас заобикаля забраната на ЕС за търговия в страни членки с продукти, произведени от руски петрол.

При този политически контекст няма икономически или дори технически причини България да запази дерогацията от петролното ембарго на ЕС, което възпрепятства процеса на стратегическо отделяне от Русия в енергийния сектор.

Бойко Борисов тревожен, че ПП готвят прокремълска сглобка

Бойко Борисов тревожен, че ПП готвят прокремълска сглобка

Аз не искам да споря с академик, аз съм само доктор-инженер, коментира лидерът на ГЕРБ

След яростни дебати, в крайна сметка председателят на 49-то Народно събрание Росен Желязков прекрати разискванията и депутатите преминаха към гласуване на законопроекта. Той обаче не срещна подкрепата на народните представители, като законотворците отхвърлиха дерогацията на руски петрол да отпадне за 3 дни. Гласуваха 94 "за", 55 бяха "против", а 61 се въздържаха.

В подкрепа на законопроекта на Делян Добрев гласуваха само ГЕРБ-СДС и ДПС, ПП-ДБ бяха въздържали се с 61 гласа, а с БСП против с 20 гласа.