От гласуването на предложението на ГЕРБ за отпадане на дерогацията (изключението) за внос на руски нефт, отхвърлено вчера от енергийната комисия с гласовете на ПП/ДБ и опозиционни партии, ще си проличи дали ще има нова "сглобка".

Това коментира в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, докато в пленарна зала се дебатира по вота на недоверие към правителството, внесен по темата за националната сигурност.

"Някой има голяма облага от това (от дерогацията- бел.ред.). Ок, за 3 дена, както предлага Делян Добрев, не може. Но защо не може до 31 декември? Извинението е, че, видите ли, идвала зима. Е, защо не го направихме лятото", попита реторично той.

Ако въпросното мнозинство, подкрепило оставането на дерогацията, се материализира и в Столичния общински съвет, то ще се създаде нова, прокремълска сглобка, отговори на въпрос на News.bg Борисов.

"Ако се види в Столичния общински съвет, ако се види утре, когато гласуваме дерогацията, то си има нова сглобка от прокремъски и проруски партии", отсече бившият премиер.

Бойко Борисов обаче остана категоричен - ГЕРБ/СДС няма да подкрепят вота на недоверие срещу кабинета по тема отбрана и национална сигурност.

Енергийната комисия не прие отмяна на дерогацията на "Лукойл"

Енергийната комисия не прие отмяна на дерогацията на "Лукойл"

Предложението на Делян Добрев бе подкрепено само от петима депутати

В "петък, в пет и нещо" Петков (Кирил) звънял на Борисов преди втория тур на местните избори, за да му каже, че ако ГЕРБ не подкрепят Васил Терзиев в София, ще падне правителството.

"Тогава аз от Самоков призовах да се подкрепи Терзиев и затова правителството остана", каза експремиерът и потвърди на наше питане - именно заради настояването на Петков е призовал да се гласува за кандидатът на ПП/ДБ/СС.

По горещата тема с бюджета на държавата за следващата 2024 година - лидерът на ГЕРБ се обърна към финансист номер едно Асен Василев - "бързо да си го преправи", за да не се наложи ГЕРБ да гласуват "против".

Трябва да се намери механизъм всички общини да бъдат подпомогнати "и за осветлението, и за инфраструктурата, и в администрацията", смята Борисов. И подчерта - въпросната помощ следва да бъде дадена без оглед от коя партия е съответният кмет.

Борисов не подмина и коментара на премиера Николай Денков от вчерашния ден, че ГЕРБ едновременно искат в бюджета много нови разходи, без обаче да приемат мерките за по-голяма събираемост, предложени от кабинета.

Денков вече не изключва съгласувателен процес за бюджета

Денков вече не изключва съгласувателен процес за бюджета

Ще има срещи с "много заинтересовани страни", обеща премиерът

"Аз не искам да споря с академик Денков, защото аз съм само доктор-инженер. Ние сме склонни да се откажем от всичко, но тогава дефицитът трябва да стане 2%, 1%, 0%. Затова в Търново дадох два подхода - единият консервативния, който правехме ние - с намаляване на дефицита и една година стагнация, който направихме ние. Това е сериозният подход. (...) И това което предлагат - някакъв междинен (вариант), който няма да удовлетвори никого, но ще продължи да живурка правителството", отговори ни той.

Борисов мина по целия конспект от теми, като засегна и актуалния спортен казус около БФС и предстоящата футболна среща между България и Унгария. "Срам. Футболът е направен, спортните състезания, от римско време още, за публиката. Тя затова отива там, затова е направено, да си изпуснат емоциите - едните крещят, други се радват, викат, псуват. Всичко това се прави на стадиона. Затова усещането да ходиш на стадиона или да гледаш по телевизора, е различно. Това е недопустимо. И после да ходиш по градовете и да заложиш кметовете да поемат този риск, също не е правилно."

А дали иска оставката на председателя БФС Борислав Михайлов лидерът на ГЕРБ не каза конкретно с аргумента, че става въпрос за независима спортна федерация.