"Ако имаше политически елемент за решаване проблема с премахването на дерогацията на "Лукойл", щяхме да прехвърлим темата в мандата, когато ротационен пример е Мария Габриел". Политически момент няма, на съвета са обсъждани изцяло рисковете при премахване на дерогацията.

Това заяви премиерът Николай Денков след проведения Съвет по сигурността в Министерски съвет в отговор на въпрос за поведението на другите две партии, които подкрепят правителството и формират т.нар. евроатлантическо мнозинство ГЕРБ и ДПС. Представителите на двете напуснаха преждевременно Съвета по сигурността с остри изявления и обвинения към правителството и "некоалационните" партньори. Денков не коментира толкова директно, но изказа съмнения, че ГЕРБ и ДПС готвят политически капан на правителството по темата "Лукойл". "Да, възможно е (да готвят капан, бел.ред.) и "разбира се, че се притеснявам", бяха думите на Денков.

И добави, че който иска да прави политически заигравки и изказвания, напуска Съвета по сигурността видимо ядосан. Според премиера днешният разговор изобщо е нямало да го има, ако не е било внесено предложението за прекратяване на дерогацията за три дни.

Денков увери, че няма противоречия в ПП/ДБ кога да падне дерогацията на руски петрол. Службите нямат информация за нарушаване на санкциите от българските институции.

Той обясни, че за да бъде прецизен, ще прочете решенията, които е взел Съвета по сигурността. През цялото време се обсъждат рисковете за страната при преждевременно спиране на дерогацията.

По темата за премахване на дерогацията на "Лукойл" се обсъждат какви са рисковите за работата на рафинерията, ако не получи петрол и какво ще се случи с пазара на горива, каза Денков.

Ако искаме да няма риск за рафинерията, трябва да се спазват сроковете в доклада за дерогацията на "Лукойл", уточни Денков. Всяко съкращаване на сроковете за премахване на дерогацията на "Лукойл" увеличава опасността от поскъпване на цената на горивата, изтъкна премиерът.

Денков отказа да коментира дали се водят преговори за продажбата на "Лукойл". Интерес към покупката на рафинерията има, но дали се водят преговори и има ли реален интерес, никой не може да каже, каза още Денков. 

Кирил Петков отказва да влезе в капана на ГЕРБ и ДПС

Кирил Петков отказва да влезе в капана на ГЕРБ и ДПС

ПП/ДБ готови да се откажа от дерогацията на 1 март