Бюджет 2024 г. ще е с дефицит 3% на касова основа и 2.9% на начислена основа. 23.8% ще остане държавният дълг. Параметрите на бюджета за догодина бяха представени от финансовия министър Асен Василев.

Максималният размер на дълга в края на 2024 г. няма да надвишава 48.9 млрд. лв., което е 23.8%

Бюджетът е балансиран и ще позволи да се изпълнят всички критерии за приемането на България в Еврозоната. 50% са повече инвестиции в бюджета, отчете Василев. Това, което се очаква като увеличение на средната работна заплата и на база на предвидената инвестиционна програма е ръст между 10-12%.

ВСС възрази на бюджета за 2024 г., който предлага Асен Василев

ВСС възрази на бюджета за 2024 г., който предлага Асен Василев

Пленумът иска целево от бюджета средства за медиация и системата за разпределение на дела

Предстоят редица обсъждания за бюджета с политическите партии във вторник, на Националния съвет за тристранно сътрудничество, после трябва да мине през Министерски съвет и след това отива в Народното събрание. Бюджетът трябва да влезе в парламента на 22 ноември.

3.2% е заложеният ръст на Брутния вътрешен продукт (БВП) за 2024 г.

4.8% средногодишната инфлация в бюджета. Инфлацията в края на 2024 г. трябва да падне до 3%.

Основните елементи заложени в бюджета са е, че се увеличава минималната работна заплата на 933 лв., заложени са 12 млрд. лв. капиталови разходи в бюджета за догодина, увеличение на пенсиите с 11%, заложени са капиталови разходи в размер на 1 млрд. лв. във Фонда за общински проекти. Разходите за здраве нарастват с 1 млрд. и 100 млн. лв., разходите за образование нарастват с 590 млн. лв. за предучилищното и училищното образование, предвидени са 63 млн. лв. за увеличение на нормативната издръжка на дете в детската градина и в общинско училище, над 80 млн. лв. за нови учебници, почти 87 млн. лв. за изграждане на нови детски градини и ясли, 50 млн. лв. за физкултурни салони.

КТ Подкрепа иска от НС да върне данъчните заигравки на Асен Василев

КТ Подкрепа иска от НС да върне данъчните заигравки на Асен Василев

В Закона за местните данъци и такси и Закона за облагане на доходите на физическите лица

Разходите за отбрана са над 2% от БВП, като са обезпечени всички капиталови разходи и нови възможности.

Разходите за култура са увеличени с 50 млн. лв.

За разходите в МВР са предвидени допълнителни разходи за държавната граница, както и разходи по въвеждане на новите лични документи.

В капиталовите разходи са предвидени са граничен пункт "Калотина", за ремонт на ГКПП "Капитан Андреево" и започването на проектирането за изграждане на втори пункт на ГКПП "Капитан Андреево".

Делян Добрев очаква силно завишена приходна част в Бюджет 2024

Делян Добрев очаква силно завишена приходна част в Бюджет 2024

Депутатът от ГЕРБ с критики към ПП/ДБ

Финансовият министър заяви още, че ще се търси сечението на бюджета, което да получи парламентарна подкрепа. Възможно е да има по-нисък дефицит, въпросът е кои разходи депутатите ще решат да махнат. В рамките на следващите две седмици ще има обсъждане на бюджета преди да бъде гласуван в Министерски съвет и преди да влезе в парламента за гласуване, обясни той.

3% дефицит е в рамките на европейските критерии с оглед членството в Еврозоната.

Асен Василев очаква, че около 22 декември трябва да има бюджет за 2024 г. изцяло приет от Народното събрание.

По-рано той обяви, че иска да се работи за функционална децентрализация на общините. "Необходимо е да дадем възможности на общинските власти да взимат повече решения на местно ниво". каза Василев на работна среща с ръководството на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), на която са обсъдени проекта на Закона за държавния бюджет за 2024 г., предложените промени в данъчните закони и предстоящите инициативи и проекти на общините, финансирани със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост и програмата за финансиране на общински инвестиции. Информация за срещата беше оповестена от финансоворо министерство.

Снимка 641577

Източник: Министерство на финансите

Като стъпка към финансовата децентрализация от началото на следващата година в управление на общините ще остават около 100 млн. лв. - очакваните приходи от патентен данък. по този начин общините ще разполагат с по-голям ресурс, който да управляват сами. Министърът на финансите исмята, че всички приходи от занаятчийски дейности и услуги постепенно трябва да се прехвърлят към общините.

От страна на НСОРБ е поставен като основен проблем пред местната власт планираният в бюджета за следващата година размер на общата изравнителна субсидия. Трябва трябва да компенсира и разходите за увеличаването на минималната работна заплата от 1 януари 2024 г. Постигнато е съгласие субсидията да бъде повишена от 404 млн. лв. на 470 млн. лв., така че да позволи на общините да реализират местните си политики в полза на населението.

На срещата е поставен и въпросът с промените в Закона за местните данъци и такси, предложени от НСОРБ. Министерството на финансите подкрепя инициативата, защото местните данъци и такси не са актуализирани от 2010 г.

Обсъдени са също изпълнението на програмите за дигитализация на архивите, саниране, улично осветление и повишаване на сигурността чрез видеонаблюдение в по-малките населени места.