Внесените от Министерския съвет проекти на закони за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси и Закона за облагане на доходите на физическите лица в Народното събрание, са включени текстове, които не са обсъждани в НСТС и пряко влияят върху жизненото равнище и осигурителните отношения. От КТ "Подкрепа" се противопоставят остро с писмо до председателя на НС и две ресорни комисии - по бюджет и финанси и правната, че предложенията на МС противоречат на добрите практики, тъй като не са консултирани с представителните организации на работниците и служителите и на работодателите. Те настояват цитираните законопроекти да бъдат върнати на Министерския съвет и да се спази процедурата, разписана в Кодекса на труда.

От КТ "Подкрепа" посочват и текстовете, които не са консултирани - Текстове, които не са консултирани в НСТС: §5, с който се променя обхватът на облагаемия доход от трудови правоотношения, което води до допълнително увеличение на данъчно-осигурителната тежест и пряко влияе върху жизненото равнище. Както и §19 и §20 от ЗИД на ЗДДФЛ. С двата члена се въвеждат правила за осигуряване както по отношение на ДОО, така и по отношение на здравните вноски. "Тук е налице отново нарушение на чл.3 от Кодекса на труда, тъй като предложените текстове пряко засягат осигурителните отношения."

От синдикалната организация се противопоставят и на ЗИД на ЗМДТ - Закон за местните данъци и такси, като посочват, че се създава възможност за рязко увеличаване данъчната тежест върху домакинствата, което ще се отрази отрицателно върху жизнения им стандарт, а статистиката сочат, че 2/3 от домакинствата са на жизнен минимум, а една трета са под прага на бедност.

Данъците са без драматични промени, уверява Асен Василев

Данъците са без драматични промени, уверява Асен Василев

Нулевата ставка за брашно и хляб остава до средата на следващата година

От КТ "Подкрепа" посочват, че освен, че не е спазена законовата процедурата на чл.3 от Кодекса на труда, а следва да се вземе предвид и Решение № 4 от 9.04.2019 г. на Конституционния съд по к. д. № 15/2018 г., обн., ДВ, бр. 32 от 16.04.2019 г.

Синдикатите искат да видят черно на бяло проектобюджета за 2024 г. до 14 ноември

Синдикатите искат да видят черно на бяло проектобюджета за 2024 г. до 14 ноември

На вчерашната работна среща нямало конкретни параметри, а намерения