Синдикатите очакват да получат проектобюджетите на държавата, на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса за 2024 г. преди 14 ноември. Това заяви главният икономист на КТ "Подкрепа" Атанас Кацарчев, цитиран от БНР.

На вчерашната работна среща с премиера и финансовия министър на синдикатите е било обещано и че ще им бъде изпратен и анализ на работните заплати в различните министерства.

Целта е да се види кой колко работа върши за тези заплати и да бъде отчетено къде има натоварване, както и където има неравнопоставеност - за една и съща заплата да се плаща различно като възнаграждение.

Асен Василев: Бюджет 2024 ще е с до 3% дефицит

Асен Василев: Бюджет 2024 ще е с до 3% дефицит

Движим се съвсем в разчетите, даже и по-добре, уверява финансовия министър

Кацарчев определи вчерашната среща като много предварителна, тъй като е нямало конкретни параметри, а намерения. По тази причина сега синдикатите очакват да видят самите документи, в които би трябвало нещата да са разписани - т.е. проектобюджета за 2024 г.

Обещаха да пратят незабавно анализа, посочи той.

Припомняме, вчера правителството даде заявка за реален ръст на заплатите с 5%, повишение на пенсиите с 10% по швейцарското правило от юли догодина, увеличение на вдовишките добавки и обезщетенията за безработица и други.

Заради местните избори обаче депутатите удължиха срока за внасяне на бюджета за 2024 г. Проектите за промени в данъчните закони вече бяха обсъдени със социалните партньори.

Денков обнадежден за ръст на доходите всяка година при устойчив бюджет

Денков обнадежден за ръст на доходите всяка година при устойчив бюджет

Властта и синдикатите обсъдиха подготовката на рамката на Бюджет 2024 г.