От 1 октомври малките фирми ще трябва да излязат на свободния пазар на ток. Това решиха депутатите от Комисията по енергетика с промени в Закона за енергетиката, съобщава bTV.

Според разчетите това ще засегне около 300 000 небитови абонати, които ще трябва да сключат договори с отделни доставчици. По този начин на регулирания пазар ще останат само домакинствата.

Енегийният министър Теменужка Петкова обясни, че сега е подходящ момент това да се случи. Целта е да се премине към изцяло пазарни механизми, които да гарантират конкуренцията и справедливи цени на енергията.

Домакинствата избират свободно доставчик на електроенергия след 2020 г.

Домакинствата избират свободно доставчик на електроенергия след 2020 г.

По думите на министър Петкова това няма да доведе до увеличение на цените за бита

Петкова е на мнение, че промените в закона ще бъдат и добър сигнал за Европейската комисия, защото България е сред последните държави в ЕС, чийто пазар не е напълно либерализиран.

Председателят на КЕВР Иван Иванов също изрази подкрепа за законопроекта.

Той заяви, че Комисията ще съобрази своето годишно ценово решение с разпоредбите на закона, ако той бъде приет в този вид.

По негови думи това означава, че за битовите потребители то ще важи от 1 юли 2020 г. до 30 юни 2021 г., докато за небитовите този срок ще бъде тримесечен, след което те вече няма да присъстват на регулирания пазар.

Шефът на НЕК: Изнасяме евтиния ток, за нас остава скъпият
Обновена

Шефът на НЕК: Изнасяме евтиния ток, за нас остава скъпият

Теменужка Петкова сезирала КЗК и КЕВР да проверяват има ли проблем на свободния пазар