Не се защитава ликвидност на свободния пазар. Това заяви Петър Илиев, шеф на НЕК пред енергийната комисия в парламента, която изслушва сектора за състоянието на свободния пазар. Свободният пазар е оставен на самотек, предупреди той. В един момент може и да няма ток за свободния пазар в България, прогнозира Илиев, с което потвърди и опасенията на работодателите.

За година от страната е изнесена 10,7 милиона мегават часа енергия. С около 700 милиона лева за година и половина е субсидиран токът на свободния пазар. Оказва се, че изнасяме евтината енергия, а на пазара у нас остава скъпата, заяви Илиев.

Работодателите настояват за проверка на НЕК, КЕВР и ЕРП-тата

Работодателите настояват за проверка на НЕК, КЕВР и ЕРП-тата

Да се знае какво е довело до изчерпване на квотите ток за регулирания пазар

Най-важното в една борсова търговия е да има доверие в нея, заяви шефът на енергийната комисия в парламента Валентин Николов. Той иска широко обществено обсъждане за търговията с ток на свободния пазар и да се разсее напрежението. Николов проведе диалог с Илиев, което ядоса депутатите и атмосферата в залата се нажежи.

Оказа се, че Рамадан Аталай от ДПС е изненадан, че има напрежение с продажбата ток на свободния пазар. Валери Симеонов пък се съгласи с Аталай, че не трябва да се води диалог. Ако някой ми беше казал, че ще се съглася с ДПС, щях да се застрелям, сподели той. Овладейте си нервите, посъветва лидерът на НФСБ Валентин Николов. Аталай пък остана доволен, че няма да има простреляни на заседанието.

60% от предлаганата енергия е от държавните дружества, обясни енергийният министър Теменужка Петкова. Дружествата трябвало да осигуряват ликвидност за свободния пазар. Те продават енергията си на пазарен принцип. Дружествата от държавната енергетика не получават никаква преференция, каза още Петкова, но обясни, че другите дружества обаче получавали подкрепа.

Днес тя е сезирала КЕВР и КЗК да проверят има ли някакъв проблем на свободния пазар на електроенергия. Припомняме, че работодателските организации настояха за повсеместна проверка още преди месец.

Сигурна съм, че ще намерим едно балансирано решение, убедена е министър Петкова.

Шефът на КЕВР Иван Иванов обеща безпристрастна проверка на българската независима енергийна борса. Ако някой има доказателства за нарушения, да ги дава, призова той и поясни, че в регулатора са постъпили 18 сигнала. Проблемите могат да се решат не с административни мерки, смята той.

Иванов иска либерализацията на пазара. Според него трябва да има и регионална свързаност. Васил Велев от АИКБ обясни, че за текущия месец до момента имаме втората най-скъпа енергия в Европа. Нашата индустрия е в неконкурентна позиция, тръгваме с няколко метра назад пред останалите, подчерта той. Колкото повече плащат предприятията за ток, толкова по-малко плащат за заплати, по думите му. Ние сме износители на енергия, изтъкна Велев.

Нещата са на ръба, предупреди той. По мнението му у нас цените на енергията не са ниски. Бизнесът предлага такса задължение към обществото да се преизчисли и да е нула. Защо не се развалят договорите с американските централи, питат от АИКБ. Не може да няма колизия на интереси, опасява се бизнесът.

Константин Стаменов обяви, че свободния пазар на ток у нас вече приличал на свободно падане на икономиката ни. Търговците на свободния пазар се оплакаха, че ситуацията се задълбочава, а проблемите не се решават. Влошавали се условията за участниците на свободния пазар. Затова и търговците искат ускорена либерализация. Българската борса имала монополно положение, според търговците, а освен това имала задължителен характер.

Според шефа на НЕК Петър Илиев всички са наясно, че проблеми има. Не това било мястото да се решат проблемите. Илиев имал свои идеи.

Депутатът от БСП Жельо Бойчев е недоволен, че за пръв път се води тази дискусия. Темите не са повдигани за първи път. Държавата има тежък проблем, смята социалистът.

Поставяме под риск конкурентоспособността на българската икономика, смята той. Да се прегледат правилата, по които работи борсата, предлага червеният депутат. Състоянието на пазара не удовлетворява никого, предупреди Бойчев.

Ситуацията е абсурдна. Ние сме в парадоксална ситуация, каза още той. Енергийният министър е доволна от разговора. Не искаме да създаваме проблеми на индустрията, увери ресорният министър.

Според министър Петкова нашата борса работи много добре към настоящия момент. Повереното й ведомство вижда решение в създаването към независимата енергийна борса на отделна платформа за големите индустриални консуматори на енергия.

Имаме предложение да потърсим възможност по примера на други членки на ЕС Българската независима енергийна борса да бъде с още една платформа, която да даде възможност на нея да търгуват големите индустриални консуматори, заяви министър Петкова.

Подобна платформа съществува във Франция. Петкова е обсъдила идеята си с представители на европейската комисия и се надява на подкрепа от бизнеса.

Припомняме, в последните няколко месеца няколко пъти работодателите алармираха, че цената на електроенергията, договорена през борсов сегмент "Пазар ден напред" отелязва неимоверни скокове, като към 3 юли 2019 г. е най-високата в Европа. Председателят на АИКБ Васил Велев дори обвини, че има признаци на организирана престъпна група в енергетиката

Васил Велев: Наглост и безочие в енергетиката

Васил Велев: Наглост и безочие в енергетиката

НЕК обявил нагласен търг веднага след като оставката на шефа му не бе приета

В последните месеци избухнаха няколко скандала около НЕК, най-вече с обвиненията от страна на работодателите за манипулирани от страна на НЕК цени на тока. Шефът на НЕК депозира оставката си в деловодството на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД на 19 юни, но тя не бше приета.